Fasta läkare till välbeställda – hyrläkare till utsatta

Läkarna på hälsocentralen och utbildningsläkare jobbade med patienter i socialt välbeställda områden. De med lägre socioekonomisk status fick nöja sig med hyrläkare och sämre kontinuitet. "Det låter verkligen inte bra", säger verksamhetschef Helene Mikko.

Camilla Andersson och Helene Mikko berättar att det är vanligt att dela upp patienterna mellan läkarna för att få en rimlig arbetsbörda.

Camilla Andersson och Helene Mikko berättar att det är vanligt att dela upp patienterna mellan läkarna för att få en rimlig arbetsbörda.

Foto: Klas Sjöberg/Jenny Petersson/Simon Olofsson

Skellefteå2022-02-12 09:00

Regionen har gjort en internrevision av hälsocentraler i länet, bland annat Morö Backe. Enligt rapporten har den listade befolkningen indelats i tre områden; öst, väst och ett hyrläkarbemannat område.

Indelningen praktiseras främst av läkargruppen. Hälsocentralen hade valt ut specifika adresser som man bedömde vara lämpliga för specialister och utbildningsläkare. Det handlade om gator eller postnummer med generellt låg socioekonomisk utsatthet.

"Man eftersträvar på så sätt kontinuitet, sammanhållen familjevård samt för läkarna ett begränsat hanterbart underlag utifrån ett vedertaget allmänmedicinskt perspektiv", står det i rapporten.

Hyrläkarområdet hade cirka 40 procent de listade i områden med högre socioekonomisk utsatthet. I det området var det svårt att uppnå kontinuitet då få hyrläkare var regelbundet återkommande.

Målet var att behålla läkare och locka ST-läkare att välja primärvård för att i framtiden kunna anställa fler fasta allmänspecialister.

Flertalet medarbetare beskriver psykosocial belastning på grund av indelningen som gör vården ojämlik och de ställdes inför etiska dilemman bland annat när det gällde att fördela läkartider.

"Vi vill särskilt poängtera att denna områdesindelning innebär att en tredjedel av Morö Backes listade befolkning betalar priset för att uppnå kontinuitet till läkare för övriga två tredjedelar", skriver rapportförfattarna.

Hälsocentralen har haft stor omsättning på chefer senaste åren och Norran kontaktar därför närsjukvårdschef Camilla Andersson. Hon kan inte svara på hur länge detta pågått.

– Beslut om uppdelningar av patienter tas på respektive hälsocentral. Det är inte ovanligt att man gör geografiska uppdelningar för att få kontinuitet.

Hon förklarar att det kan handla om att det finns ett äldreboende i området där man vill ha kontinuitet eller för att möjliggöra teamarbete

Med tanke på motiveringen till indelningen – kan man inte tolka det som om läkarnas arbetsmiljö väger tyngre än folks hälsa?

– Jag har fått berättat för mig att Morö Backe och andra hälsocentraler har funderat mycket över hur de ska göra arbetsmiljön så bra som möjligt för att få hit läkare. Jag hoppas och tror att uppföljningsanalyser vi gör inom hälsovalet fångar upp problem med uppdelningar. Men jag har inte fått några sådana signaler.

Hon berättar även att när rapporten kom så var tajmingen oturlig. Pandemin var i gång och man jobbade för att ställa om till vaccinering. Det blev svårt för Morö Backe och andra hälsocentraler att jobba med det som framkommit. Hon hänvisar vidare till Helene Mikko, som är verksamhetschef i dag.

Hon var inte med vid revisionen men instämmer i att alla hälsocentraler har en indelning för att skapa kontinuitet för utbildningsläkare.

Men den här indelningen i socioekonomiskt starka och svaga områden. Hur ser du på det?

– Det är något vi måste se över. Områdesindelningen ska spegla befolkningen i tvärsnitt. 

Pågår detta fortfarande?

– Mig veterligen gör det det, men det kan ha skett vissa justeringar.

Hon påpekar att pandemin bromsat in utvecklingsarbetet rejält och skapat uppskjuten vård.

– Men vi arbetar aktivt med internrevisionen och arbetet ska intensifieras. Då ska vi naturligtvis se över om något inte är rätt.

Rapporten

Rapporten om Morö Backe blev klar i september 2020. 

Först i januari i år registrerades den i diariet.

Bakgrunden är att primärvården 2019 hade ett stort ekonomiskt underskott.

En del enheter hade problem, andra klarade att ge bra och kostnadseffektiv vård. 

Därför ville regionen revidera enheterna för att förbättra läget genom att ge enheterna stöd och coachning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!