Kommunens arbete mot de kriminella gängen diskuterades vid kommunfullmäktige efter en interpellation från oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).
– Vi har fått oroväckande rapporter om att kriminella nätverk försöker värva ungdomar i Skellefteå. Polisen har sett att gäng försöker värva så unga som 12-13-åringar, säger Andreas Löwenhöök, och frågar: ”Har kommunen en plan för att öka tryggheten i kommunen?”
En bakgrund är att den nya lagen från den 1 juli där kommunerna tar över de brottsförebyggande insatserna.
– Kommunstyrelsen utreder det brottsförebyggande arbetet, en utredning som ska vara klar i april 2024. Det genomförs en rad samarbeten och regelbundna träffar och riktade insatser. I slutet av september utbildades medarbetare hur man upptäcker brottslighet då man är ute och gör sitt jobb, säger Lorents Burman, som också hade fler exempel på olika samarbeten:
– Kommunfullmäktige har tagit en strategi för välfärdsbrott, vi har ett permanent projekt ”Ett Skellefteå fritt från våld” där skolan, socialtjänsten, polis och fritid ingår.
– Jag vill ha konkreta ställningstagande, jag tycker det här signalerar politisk inaktivitet, säger Andreas Löwenhöök.
Flera deltog i debatten med en del oroande åsikter och andra med idéer kring arbetet.
– Vi har anställt en doktorand i social hållbarhet för att stärka det förebyggande arbetet, berättar Daniel Sjögren (S), ordförande i kulturnämnden.
– Fritidsgårdarna är nedmonterade och vi vet inte vilka som vistas på våra HVB-hem. Hur ska vi få någon trygghet, undrar Jens Wennberg (L).
Andreas Löwenhöök var inte nöjd mot slutet av debatten.
– Jag förväntar mig inte bara samarbete och processer utan konkreta åtgärder.
Han kom med några förslag som exempelvis att stärka skolan så att man uppnår kunskapskraven, utöka fältverksamheten och en ambulerande trygghetscentral.
– Man måste kunna säkerställa skolan som en drogfri miljö, kanske införa passerkort. Trygghetskameror borde kunna sättas upp på utsatta platser, menar Andreas Löwenhöök.
– Mycket handlar om att stärka skolan, vi behöver ett starkt civilsamhälle, trygghet finns alltid med i arbetet med nya detaljplaner och det finns fler väktare på plats, drog då Lorents Burman som några exempel.