På tisdagens kommunfullmäktige debatterades busstider och skolstart efter en interpellation av Centerpartiet i Skellefteå. Gruppledare Carina Sundbom (C) skriver i en interpellationen att partiet hade förhoppningar om att skoleleverna nu skulle få det enklare att ta sig till skolan efter förra höstens busskaos.
Men det verkar inte så. Ungdomar får fortfarande vänta länga i samband med bussresor. Ramtiden för gymnasiet tidigarelades från 8.30 till 8.10, men i realiteten börjar många lektioner först 8.30. Carina Sundbom ifrågasätter varför. Samtidigt kommer eleverna som bor utanför staden ofta med bussen vid strax efter 07.30 till skolan. Då bussen hem ofta går efter klockan 16 så blir det långa dagar, anser Centerparitet.
– Den ändrade ramtiden verkar vara ett skrivbordsförslag som inte fungerar i verkligheten. Ingen vill ta ansvar för att det ska fungera för våra elever som inte bor i stan; de som inte kan cykla, köra moppe eller EPA-traktor till skolan, säger Carina Sundom.
Hon tillägger att planeringen verkar utgå från stadsperspektivet och att besluten om allmän kollektivtrafik för gymnasieelever inte är landsbygdssäkrat. Hon undrar även hur gymnasienämnd samarbetat med kommunens kollektivtrafikansvarige och Skellefteå Buss i frågan.
Felicia Lundmark (S) är gymnasienämndens ordförande. Hon svarar att ramtiderna är ett resultat av en gedigen utredning, kommunicerat med aktörer som Skellefteå buss, och med hänsyn även till ett landsbygdsperspektiv.
– Men skoldagen ska ses som en arbetsdag, det vill jag påminna om. En arbetsdag som börjar klockan åtta och slutar klockan fyra, oavsett om din första lektion börjar 08.30. Både bibliotek och skola öppnar också tidigt för att eleverna ska kunna börja tidigare, säger hon.
Hon påpekade också att det finns mycket elever kan göra på skolan även utanför sin lektionstid, exempelvisa studera till prov.
Carina Sundbom kände inte igen definitionen av skoldagen.
– Är detta något som kommunicerats med alla elever, att de väntas påbörja sin skoldag klockan 08, undrar hon.
Något Christina Soldan (L) svarar på:
– Ja, det stämmer och eleverna är väl insatta i detta. På skolorna är det väl informerat, säger hon.