Debatt om byggandet: ”Vi behöver villor, inte snöhögar”

Att Skellefteå behöver fler bostäder är politikerna eniga om. Men vilken slags bostäder och vad mer kommunens mark egentligen kan behövas till debatterades på senaste kommunfullmäktige i Skellefteå.

Kommunfullmäktige i Skellefteå har debatterat bostadsförsörjningsplan.

Kommunfullmäktige i Skellefteå har debatterat bostadsförsörjningsplan.

Foto: TT

Skellefteå2021-01-26 15:01

Nu har politikerna klubbat kommunens bostadsförsörjningsprogram för åren 2021–2025. Det rör sig om ett program som medvetet skrivits kortsiktigt utifrån en förväntad och snabb förändring av kommunens tillväxt. 

Programmet ska också uppdateras fortlöpande. Första gången redan om elva månader.

– Det som händer just nu är att det byggs 5 000 bostäder. Det handlar både om vårt eget byggande, via Skebo, men också om privata initiativ. Det är ett mål som vi kommer att gå i hamn med till 2025, sa Lorents Burman (S). 

Debatten kom att handla om de yrkanden oppositionspolitiker lyfte. Lorents Burman tyckte att synpunkterna kunde vänta tills planen skulle revideras, då det ändå sker snart. 

– Då kan vi ta hänsyn till synpunkterna i revideringen. 

Linnea Öhman (MP) tyckte att programmet även borde ha tagit upp trygghetsboenden, både i och utanför stadskärnan. Detta för att äldre som vill flytta till bostadsrätt får bättre förutsättningar för det. Då skulle även fler villor bli tillgängliga. 

Ramona Dolan (M) pekade på hur stort suget efter villatomter är:

– Det är som att vinna på lotteri att få en villatomt. Det är ingen bra signal i en växande kommun, sa hon. 

Linnea Öhman (MP) tryckte då på att kommunens mark, särskilt centralt, behövs till mycket annat än bostadsbyggande, alltifrån grönområden till avlastningsplatser för snö.

– Jag är inte säker på att det är villor kommunen behöver mest, tyckte hon.

Varpå Michaela Löwenhöök (M) kontrade:

– Till skillnad från miljöpartisterna är jag övertygad om att Skellefteborna vill ha villatomter och inte snöhögar, sa hon.

Centerpartiet ville se ett tillägg om att programmet ska ta hänsyn även till kommande förändringar av strandskyddslagen, vilket fick gehör.  Yrkandet innehöll också ett förtydligande om att bostadsförsörjningsplanen ska kopplas till de fördjupade översiktplanerna för landsbygden. 

Lorents Burman påpekade att det var bättre att förändringsförslag kom i ett tidigare skede än i fullmäktige, exempelvis i de utskott där det bearbetades, varpå bland andra Hans Brettschneider (MP) replikerade:

– Men det kräver ju att alla partier får vara med i den processen, och så är det inte i dag. Annars är risken att yrkandena kommer sent, sa han.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!