Säkerhet och beredskap – heta frågor under fullmäktige

De lokala livsmedelsproducenterna är viktiga för Skellefteås krisberedskap – men något beredskaplager av diesel är det däremot inte frågan om. Under kommunfullmäktige stod krisberedskap på agendan.

Jens Wennberg, vice ordförande i Liberalerna, ställde många frågor till ett flertal nämnder på temat krisberedskap.

Jens Wennberg, vice ordförande i Liberalerna, ställde många frågor till ett flertal nämnder på temat krisberedskap.

Foto: Skellefteå Kommun

Skellefteå2023-09-26 18:00

– Det är fantastiskt att det är så många frågor idag som har med beredskap att göra. Ni vet väl att det är beredskapsvecka i veckan? 

När Liberalernas vice ordförande Jens Wennberg tog plats i talarstolen under tisdagens fullmäktige hade han förberett ett antal interpellationer på ämnet krisberedskap. Frågorna rörde alltifrån lagerhållande av mediciner och livsmedel, till hur Skellefteå kommun planerar för en trygg och säker ledningsfunktion under kris- eller krigstider.

– Ukrainakriget har lärt oss en sak och det är att Ryssland har ingen hämning. Man slår på allt som kan förstöra en civil motståndskraft, sa Jens Wennberg.

undefined
Jens Wennberg, vice ordförande i Liberalerna, ställde många frågor till ett flertal nämnder på temat krisberedskap.

Flera frågor om beredskap och säkerhet är omfattade av sekretess och kan inte besvaras under fullmäktige, påpekade kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S). 

Även kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren (S) begärde ordet för att mana till försiktighet under debatten:

– Om man kollar på hur frågan är formulerad, hur planerar Skellefteå kommun för att trygga säkerheten, så är det som att be om en checklista till en främmande makt; hur ska vi göra för att slå ut Skellefteå så fort som möjligt. Jag vill mana till eftertanke och försiktighet i den här typen av debatter.

undefined
Daniel Sjögren (S), ordförande i kulturnämnden i Skellefteå, manade till försiktighet under debatten eftersom beredskapsfrågor är känsliga och kan falla i fel händer.

I Skellefteå kommun finns en krisledningsnämnd som ska vara beredd att träda in under extraordinära händelser när normala beslutsvägar inte fungerar, förklarade Lorents Burman. Gruppen har utbildningstillfällen en gång per mandatperiod, i regel.

Detta ifrågasattes av oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

– Det händer mycket på området, det förändras hela tiden med nationell lagstiftning och det innebär att krisledningsnämnden måste vara ajour inför de här frågorna. Min uppfattning är att krisledningsnämnden haft få utbildningstillfällen för att uppdatera sig kring detta.

Svaret från Lorents Burman blev att utbildningsinsatserna för nämnden kommer att ses över och eventuellt stärkas upp under mandatperioden. Nästa utbildning för krisledningsnämnden sker i december i år.

undefined
Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, menar att kommunen har en beredskap för hur ledningen i kommunen ska fungera vid en eventuell kris eller ett krig. Men det råder sekretess kring många frågor och därför ville han inte besvara i detalj hur den beredskapen ser ut.

En annan fråga som lyftes av Jens Wennberg handlade om kommunens lagerhållning av livsmedel och drivmedel. Tomas Teglund (S) ordförande i nämnden för support och lokaler förklarade att kommunen arbetar för att stärka de lokala livsmedelsproducenterna genom att upphandla livsmedel lokalt. Men det innebär inte att kommunen planerar för lagerhållning.

– Lokalt ska nämnden bestämt sig för att försöka få livskraftiga duktiga producenter, det är så vi planerar att jobba.

undefined
Tomas Teglund (S), ordförande i nämnden för support och lokaler, säger att nämnden arbetar för att stärka lokala livsmedelsproducenter. "Det är en helhet, vi är en kedja, och det är roligt att också handlarna har hakat på", sa han.

Support och lokaler arbetar mot en fossilfri fordonsflotta – något lager av diesel planerar nämnden inte att köpa in, förtydligade Tomas Teglund.

– Vi samlar upp matavfall för att tillverka biogas, och kommer den verksamheten att fungera? Det är jag tveksam till, sa liberalen Jens Wennberg och fortsatte:

– Vi kommer inte ha lastbilar som hämtar matavfallet, eftersom de kanske drivs av biogas. Biogasverket kanske inte ens finns kvar i det läget. Det bör finnas någon beredskapstanke gällande de här frågorna.

Mot slutet av den timmeslånga interpellationen, där även frågor om räddningstjänstens och sjukvårdens beredskap lyftes, var det en upprymd Jens Wennberg som tackade för sig.

– Tack för en jätteintressant diskussion. Det här är jätteviktiga frågor att lyfta och jag tror att det kommer finnas anledning att återkomma till dem längre fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!