De lessnade på trasiga liften – startade namninsamling

T-byglar som lossnar, en lift som ständigt spårar ur, ofta står helt stilla och skapar långa kötider. André Lindberg, Jon Granlund och Anton Tuoma har lessnat på den föråldrade liften och startat en namninsamling för ett nytt liftsystem i Vitbergsbacken. ”Det är verkligen på tiden”, säger Jon Granlund.

Jon Granlund, André Lindberg och Anton Tuoma startade namninsamlingen ”Vitbergsbacken Nytt liftsystem” som delas på Facebook. Redan efter ett par dagar hade över hundra personer skrivit på.

Jon Granlund, André Lindberg och Anton Tuoma startade namninsamlingen ”Vitbergsbacken Nytt liftsystem” som delas på Facebook. Redan efter ett par dagar hade över hundra personer skrivit på.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2021-02-27 08:00

Redan efter ett par dagar hade över hundra personer skrivit på namninsamlingen. Tanken är att namninsamlingen ska lämnas in till politikerna i kommunen.  

– Det är roligt att se att så många engagerar sig i det här, säger Jon Granlund.

I Vitbergsbacken finns två liftar, den ena är från 1968 och den andra från 1978. Initiativtagarna till namninsamlingen vittnar om att den äldre liften sjunger på sista versen. 

– Det är orimligt ofta som liften står still eller spårar ur, säger Jon Granlund. 

Han berättar att den äldre liften stod stilla hela dagen i söndags och på måndagen stod den fortfarande still. Under ett tag stod båda liftarna stilla och helgen dessförinnan stod den äldre liften helt stilla under hela helgen.

– När vi tog den andra liften så var kötiden 35 minuter förra helgen, säger han.

Jon Granlund tycker att det är kul att se att det är så många barn och ungdomar som vill vara i Vitbergsbacken.

– Särskilt ett år som det här då många andra fritidsaktiviteter inte går att genomföra på grund av coronarestriktionerna, så är det bra att de unga är ute och håller igång för deras välmående, säger Jon Granlund och fortsätter;

– Med en ny lift skulle man även kunna använda backen sommartid och cykla downhill.

undefined
Jon Granlund, André Lindberg och Anton Tuoma har under många år åkt snowboard i Vitbergsbacken. Nu vittnar de om att den ena liften håller på att vara helt slut.

André Lindberg vittnar om T-byglar som konstant går sönder och sitter alldeles för glest för att svälja mycket folk. 

– Den här liften har varit dålig i många år, men i år har den varit sämre än någonsin och spårar ur orimligt ofta. Den enda räddningen är ju att det finns två liftar. Vitbergsbacken är helt fantastisk och den förtjänar lite underhåll och förnyelse. Det känns extra viktigt nu då kommunen växer och får fler invånare, menar han.

Anton Tuoma instämmer med att det varit problem med den äldre liften under lång tid.

– Jag ser att personalen kämpar för att hålla den gamla liften vid liv, men det har varit stora problem med den under lång tid och i år har den fungerat extremt dåligt. Det känns inte kul att köpa ett liftkort och sedan bara hinna åka ett fåtal åk eftersom liften varit trasig så mycket och stannat hela tiden, säger han.

undefined
Jon Granlund, André Lindberg och Anton Tuoma startade namninsamlingen ”Vitbergsbacken Nytt liftsystem” som delas på Facebook. Redan efter ett par dagar hade över hundra personer skrivit på.

Mikael Viklund som är ansvarig för Vitbergsområdet berättar att det finns med i investeringsplanen att över tid byta ut liftsystemet.

– De har ju sina år på nacken, men vi servar dem inför varje säsong och ser till att de fungerar. Vi har haft en del problem på helgerna med att liften står stilla, säger han.

När ska liftsystemet bytas ut?

– Det är inte satt något specifikt datum eller år för det, säger Mikael Viklund.

Vad kostar det att byta ut en lift?

– En ny lift kostar kring åtta miljoner kronor, säger han.

Joakim Wallström, ordförande i fritidsnämnden, berättar att fritidsnämnden har tre miljoner i egen investeringsbudget och att projektet med byte av liftsystem på Vitberget är budgeterat till åtta miljoner kronor.

– Därför blir det en prioritering hos budgetberedningen, menar han.

Varför har inte liftsystemet bytts ut tidigare?

– Fastän det har fungerat lite si och så under de senaste året så är det först i år som det har alarmerats på det här viset. Så med begränsade resurser har det inte prioriterats, menar han.

Liftens historia

  Skidliftens historia i Sverige är cirka 80 år gammal.

  År 1938-1939 uppfördes den första släpliften i Norden på baksidan av Holmenkollen och därifrån hämtade Johan Malmsten idén till Sveriges första riktiga skidlift, vilken kunde invigas under trettondagshelgen 1940 vid Lundsgården i Åre.

  Under 50-talet byggdes ett 20-tal anläggningar och det stora genombrottet kom i slutet av 60-talet men de flesta liftarna byggdes under 80-talet.

Källa: https://www.slao.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!