Då klickade det till i hjärtat

Det är allt bra märkligt hur nya ord kan dyka upp som från ingenstans. Ta ordet ”djuränkling” till exempel. När matte och husse dött, då är det så det blir med de kvarlämnade husdjuren. De blir djuränklingar, precis som kattsyskonen Lucy och Yango.

Leva helt utan katt? De försökte faktiskt ett tag, men sedan gav kattmänniskorna Claes och Gunilla Hedlund upp det försöket.

Leva helt utan katt? De försökte faktiskt ett tag, men sedan gav kattmänniskorna Claes och Gunilla Hedlund upp det försöket.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2020-05-02 09:30

Den 24 februari firade de sin gemensamma treårsdag hemma hos Gunilla och Claes Hedlund.

Det var till dem bror och syster kom sedan de blivit ensamma för ett par år sedan. Men allra först blev de omhändertagna av Djurskyddet Skellefteå som såg till att de fick komma till ett jourhem. Därefter lades en efterlysning ut på föreningens facebooksida.

– När jag såg bilden och läste vad som stod om dem då klickade det till i hjärtat, berättar Gunilla. De katterna skulle vi ha. Det var först när vi fick hem dem som vi fick veta att deras husse hade dött.

– Och så fick vi veta att de hade blivit väl omhändertagna av sin förre ägare, tillägger Claes.

Att Djurskyddet tar hand om djur som av olika skäl behöver ett nytt hem, det är förstås inget nytt. Det nya är att föreningen numera har överenskommelse med Fonus som går ut på att Djurskyddet ska försöka hitta nya hem till nyblivna djuränklingar.

– Vi meddelar dödsboet om våra rutiner för mottagande och omplacering. Vi tar en omplaceringsavgift för att ta emot en katt, men har förståelse om det inte finns pengar i dödsboet. Fokus är om vi kan hitta en bra lösning, förklarar Nicolina Vaneryd hos Djurskyddet Skellefteå. Föreningen försöker hjälpa till när det finns möjlighet, och då den tror att det finns en bra lösning för djuret.

– Är det till exempel en äldre katt som bott hela sitt liv med sin gubbe eller gumma, då gör man ibland katten en tjänst att låta den få vandra vidare tillsammans med ägaren.

– Är man äldre så önskar vi att det finns en backup om något händer ägaren. Är den nya ägaren väldigt gammal då vill vi att en anhörig står som ägare och ansvarig för katten. Vi vill helst inte neka på grund av ålder om hemmet i övrigt är kanon. Ju äldre man är, desto mer tid brukar man ha för katten.

Vad Lucys och Yangos nya ägarpar beträffar så är de drygt 50 båda två. Och visst tänker de på att åren rullar på, både för människor och katter.

– En katt kan ju bli uppåt 20 år, det måste man tänka på, säger Gunilla.

Fast just nu tänker de allra mest på hur härligt det är att vara med katt igen. Och hur roligt det ska bli att flytta ut till stugan i Mjövattnet där deras innekatter kommer att förvandlas till fullfjädrade utekatter så fort de svansat ut genom kattluckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!