Manifestation för kvinnors rättigheter

På onsdagen anordnades en manifestation i Skellefteå för mänskliga rättigheter i Afghanistan och Iran. I fokus stod bland annat situationen för kvinnor och barn.

Kvinnors rättigheter stod i fokus under manifestationen.

Kvinnors rättigheter stod i fokus under manifestationen.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2021-09-29 16:10

– Nej till talibanerna! Nej till islamisk fundamentalism!

Ropen skallade högt på onsdagsförmiddagen när ett femtiotal personer samlades vid fontänen i stadsparken för att uttrycka sitt missnöje mot regimerna i Iran och Afghanistan. Män och kvinnor i alla åldrar turades om att hålla tal och att vifta med plakat.

– Det går nästan inte att förklara hur svårt det är att leva som kvinna i Afghanistan och Iran. Men just därför måste vi försöka, berättar 22-åriga Tina Houshyar som var en av dem som talade på manifestationen.

undefined
Ett femtiotal personer samlades i stadsparken på onsdagen för att lyssna till talarna.

Precis som många av åhörarna kommer Tina från Iran. Hon är kristen och bär inte hijab, något som gjorde hennes liv väldigt svårt i hemlandet.

– Kvinnor i Iran och Afghanistan har inga rättigheter och man känner sig inte ens som en människa, det gäller även muslimer. Jag vara bara elva år när jag första gången blev tagen av polisen på grund av min klädsel, säger hon.

undefined
Män och kvinnor i alla åldrar deltog med plakat.

I Iran kunde Tina inte bestämma över sin egen kropp. Hon hade inget att säga till om när det gäller giftermål och fick heller inte arbeta eller studera som hon ville. Sedan hon kom till Sverige för tre år sedan känner hon sig som en helt annan person.

– Jag tänker ofta på mina vänner där hemma som har det svårt. Därför är det viktigt att vi påminner alla i Sverige om att vi inte får ta våra rättigheter för givet. Jag känner mig trygg här men i Iran ville jag hellre dö än att leva.

undefined
Arash Rezaei är en av initiativtagarna bakom manifestationen.

Manifestationen i stadsparken pågick i en timme och under den tiden var också initiativtagaren Arash Rezaei uppe i talarstolen flera gånger och adresserade publiken på flera olika språk.

– I Iran fängslades jag bara för att jag påtalade ett problem med landets styre. De sa att jag hade bedrivit propaganda mot staten. Men nu är jag i Sverige och här kan jag göra min röst hörd, säger han.

Vad hoppas ni åstadkomma med den här manifestationen?

– Vi vill att folk ska få reda på hur kvinnor och barn har det i de här länderna. Ju fler som uttrycker sin åsikt, desto större är chansen att vi faktiskt kan påverka. Vi har filmat hela manifestationen och med hjälp av internet och sociala medier kan vi också sprida vårt budskap till andra länder, säger Rezaei.

Tina Houshyar tillägger: 

– Många iranier i Sverige vågar fortfarande inte göra sina röster hörda eftersom de är så vana att man blir straffad då. Därför är det viktigt att vi visar att det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!