Husen på Televägen är sex, sju meter höga. Där finns snörasskydd, men inte längst ut på takkanten och ovanför entrén kan det falla snö- och isklumpar, framför allt på våren.
– Vi är bland de första som flyttade in. Men det har varit noll intresse av att stötta och hjälpa till när vi framfört våra problem, berättar Hampus Evers, en av de boende i området med fru och två barn på ett och fem år.
Han fortsätter:
– Ifjol föll det snö på både barnvagnar och bilar. Vi fick svaret att det är gjort enligt byggstandard och inget att göra något åt. Men det är lite skumt när det hänger mycket snö över alla kanter och vid entrén. Vi boende hamnade i limbo. Vi vill höra att någon bryr sig.
Husen är byggda av Contractor och Riksbyggen är förvaltare av fastigheterna.
Ytterligare en boende, Robin Andersson, berättar om en morgon i april för snart två år sedan då han hade han ställt bilen utanför ingången. I nio av tio fall brukar hans sambo ställa barnvagnen där. Men inte den här gången.
– Hela motorhuven var förstörd. Den gången var det som tur var bara bilen. Hade vår dotter legat i barnvagnen hade det varit kört för henne. Det här är någonting återkommande som man behöver tänka på hela tiden. Så ska det inte behöva vara. Man lever hela tiden med en rädsla när barnen springer utanför.
Contractor uppger att de har byggt enligt gällande byggnormen.
– Att de byggt enligt gällande byggnorm söderut kan jag förstå. Men här uppe bör man se över snörasskydden när man bygger. Det måste finnas ett bättre lösning när det kommer så mycket snö.
På husen sitter snörasskydden cirka 60 centimeter från kanten.
– De påstår att de inte kan sätta rasskydd längst ut på taket, säger Robin Andersson.
Robin fick ersättning för bilen av bostadsrättsföreningen som stod för självrisken och som menar att man ska kunna ställa bilen utanför. Men han tycker att byggnadsnämnden i kommunen borde se över snörasskydden i kommunen generellt.
– Nu handlar det om materiella ting. Men nästa gång kan det vara en fullvuxen människa som skottar och får blaskig och isig snö över sig eller ett barn.
De vågar inte heller gå upp på taken för att skotta. Det finns inte heller någon stege på sidan utan de måste gå via balkongerna för att ta sig upp.
–Men det är inget alternativ. Vi brukar knacka på hos alla i området och varna när det väl börjar rasa på vårkanten. Man ska inte behöva ducka för att gå ut, säger Kim Löfstedt, en annan av de boende bostadsområdet.
Han fortsätter:
– Det borde finnas ett till snörasskydd längre fram. Funkar inte det kanske man ska hitta en annan lösning, bygga på ett annat sätt eller med tegelplattor, då hade de inte varit något problem.
Robin Andersson påpekar att Contractor som byggt husen bygger mycket i staden.
– De kanske kan se över framtida byggen så att de gör det rätt. Men det här är rätt enligt Contractor. Om man gör det på ett bättre sätt så kanske inte andra råkar ut för en olycka.
Kim Löfstedt tycker att barnen ska kunna vara ute på både fram- och baksidan utan att det ska hända någonting.
– Vi får hoppas att det inte är någon i vägen nästa gång det rasar. Trist om det ska till en olycka innan någon tar ansvar.
Kurt Nyström, VD för byggentreprenad vid Contractor, säger att de har byggt enligt gällande byggnormer.
– Vi har ju besiktat och godkänt det enligt alla regler. Jag vet inte riktigt vad de åsyftar.
Han säger sig inte heller känna till några felanmälningar från bostadsrättsföreningen. På frågan om hur säkert det är att bo på Televägen med tanke på att det kan rasa ner från taket och att det rasat under två års tid, svarar han.
– Jag har för det första aldrig hört talas om det. Och jag har inte varit där och tittat nu. Det måste du fråga bostadsrättsföreningen själva om. De måste titta till om det är hängdrivor. Är det jättestora hängdrivor bör man ta ner dem, säger han.
Urban Sundkvist, byggnadsinspektör vid Skellefteå kommun förklarar att det generellt sett alltid är fastighetsägaren som är ansvarig för snörasskydd, samt för att ta bort snö och is om det finns fallrisk. Han förklarar också att byggherren är ansvarig för att det är byggt enligt gällande byggnormer, men att snörasskyddet inte alltid klarar av de extremaste snösituationerna ändå.
– Om de boende är oroliga eller anser att det är en brist gällande takens snörasskydd kan de skicka in ett ärende till kommunen som tar in det på tillsyn, säger han.
Maritha Nordström, marknadsområdeschef vid Riksbyggen, tycker inte att det i detta fall handlar om fastighetsskötsel – utan om ett konstruktionsfel.
– Som jag har förstått det har det att göra med att det då det blir varmgrader lite för snabbt så tinar det och glider ner från taket. Det är inte Riksbyggen som har byggt de här fastigheterna eller husen utan det är en annan firma.
En process pågår just nu mellan bostadsrättsföreningen och byggföretaget Contractor angående ansvarsfrågan.