Kim ser till att du får tidningen

De jobbar när du sover, för att du ska kunna läsa nyheterna till morgonkaffet. Men hur är det egentligen att jobba med att dela ut tidningar? Norran hängde med tidningsbudet Kim Österlund, 31, när Bergsbyborna fick tidningen på fredagsmorgonen.

I dag, den 8 oktober, är det tidningsbudens dag. ”Vi är såklart jätteviktiga, utan oss kommer det ingen tidning i brevlådan”, säger tidningsbudet Kim Österlund.

I dag, den 8 oktober, är det tidningsbudens dag. ”Vi är såklart jätteviktiga, utan oss kommer det ingen tidning i brevlådan”, säger tidningsbudet Kim Österlund.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2022-10-08 10:00

Vid första huset möts Kim av en morgonpigg prenumerant, som nästan kommer rusandes mot brevlådan.

– Jag ska i väg snart, så jag har lite bråttom, säger hon och skrattar.

När Kim rullar vidare mot nästa brevlåda säger han att det är skönt att personen var på gott humör.

– Ibland möter jag personer som är lite sura, exempelvis om tidningen är försenad. Oftast beror det på saker som jag inte kan påverka, kanske någon bil som gått sönder eller att någon blivit sjuk. Det är lite synd att jag blir den som får ta skiten, men då brukar jag tänka att ”det är nog bara den personen som har vaknat på fel sida”.

Kim har jobbat som tidningsbud sedan 2017. En stor förändring som skett under perioden är att det inte längre finns något tryckeri i Skellefteå. Tidningarna trycks i Luleå och fraktas sedan till Skellefteå med lastbil.

– Jag saknar att ha tryckeriet här. Nu kan vi inte dela ut tidningarna förrän lastbilen är framme och den börjar inte köra förrän alla tidningar är tryckta. Tidigare kunde vi börja dela ut och köra till orter längre bort även om inte alla tidningar var tryckta. Nu har vi inte möjlighet till det.

undefined
Rundan i Bergsbyn är bara ett av alla distrikt som Kim brukar köra.

Jobbet innebär sex dagars arbetsvecka, tidningen ska ju ut även på lördagar. En vanlig arbetsdag börjar Kim vid midnatt och jobbar ”tills allt är klart”.

– Eftersom jag jobbar sex dagar i veckan blir varje arbetsdag oftast lite kortare än åtta timmar.

undefined
Den som jobbar som tidningsbud måste vänja sig vid att köra i mörker. ”Men en fördel med att köra på natten är att det oftast är lugnt på vägarna”, konstaterar Kim.

Trots nattjobb är Kim nöjd med arbetstiderna.

– Det passar mig perfekt. Jag får sova i lugn och ro, under sommaren är det svalare att jobba och på natten är det inte så mycket trafik på vägarna.

Och hur fungerar det att sitta på höger sida och köra?

– Det är inga problem. När jag lär upp nya kollegor brukar jag säga att det kommer att ta en vecka innan de är vana. Jag brukar till och med säga att de kan bli så pass vana att de kan råka sätta sig på höger sida även när de ska köra sin privata bil.

Har du gjort det någon gång?

– Ja, flera gånger. En gång när jag var jättetrött satte jag mig på höger sida i bilen och undrade vem som hade snott ratten. Men då var jag verkligen jättetrött!

undefined
Kim Österlund har jobbat som tidningsbud sedan hösten 2017.

Värt att fira

I dag, lördag den 8 oktober, är det tidningsbudens dag. Då passar vi på att uppmärksamma sista länken i den kedja av yrken som arbetar med att sprida det fria ordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!