Familjen splittad – bor två och två i varsin etta

Vid nyår flyttade tvåbarnsfamiljen från Arjeplog till Skellefteå. Att hitta en större hyreslägenhet har visat sig vara nära nog omöjligt. Nu bor de två och två i varsin etta: ”Vi vill inte köpa hus utan hyra lägenhet”, säger Johanna Westman.

Allt får rymmas i det enda rummet i lägenheten.

Allt får rymmas i det enda rummet i lägenheten.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2024-04-06 10:00

Det var hösten 2023 som Johanna och Rickard Westman, som båda ursprungligen kommer från Skellefteområdet, bestämde sig för att flytta tillbaka till Skellefteå. När de väl tagit beslutet började de leta efter bostad, en hyreslägenhet. 

– Vi sökte lägenhet i Skellefteå under hela hösten, innan vi flyttade, men än har vi inte hittat någonting, säger Johanna Westman. 

Familjen har löst bostadsfrågan på följande sätt: Johanna och 14-årige sonen har, via bekanta, fått tag på en källarlägenhet på 25 kvadratmeter, granne med en tvättstuga i ett bostadsområde i Skellefteå. Pappa Rickard och familjens 19-åring bor i en etta på 22,5 kvadratmeter i ett annat bostadsområde. 

undefined
Allt får rymmas i det enda rummet i lägenheten.

Statistik från SCB visar att trångboddhet ökar i stora delar av Sverige och att vart fjärde barn i Skellefteå kommun är trångbodd. 

I Skellefteå kommun var ungefär 28 procent av barnen som bor i flerbostadshus trångbodda 2022. Det är en ökning från 23 procent sedan 2012. 

Johanna och Rickard Westman står i bostadskö och scannar hyresmarknaden varje dag, ibland flera gånger per dag. Deras önskemål är att hitta en tre- eller fyrarummare att hyra i Skellefteå. Men Johanna säger att det inte ser särskilt ljust ut. 

– Vi vill varken köpa hus eller lägenhet utan hyra bostad, men det verkar vara helt omöjligt, säger hon. 

Hon säger också att det är svårt att komma i kontakt med privata hyresvärdar och tillägger att många endast tar emot digitala intresseanmälningar via formulär. 

– Det går inte ringa till dem och vissa verkar inte ha något kösystem, så även om vi lämnar in en intresseanmälan och blir erbjudna visning på lägenheter så vet vi inte hur vi ligger till, säger hon. 

Både hon och maken Rickard arbetar dagtid och har inte möjlighet att åka runt på visningar eller sitta och ringa runt till hyresvärdar där det finns telefonnummer. 

undefined
Johanna Westman och hennes son bor i en källarlägenhet.

Trubbigt och svårtolkat är begrepp hon använder om systemet hos vissa hyresvärdar. 

De blev erbjudna en nyproducerad trerummare i Skellefteå. Hyreskostnaden var en chock och lägenheten motsvarade inte familjens behov. 

– Hyran låg på 13 400 kronor plus sexhundra för bilplats. Det fanns inget förråd och inte tillräckliga utrymmen för förvaring, säger hon. 

Enrummaren som hon och sonen bor i just nu är mysig och trevligt inredd, men det blir trångt för två personer och bökigt i längden för familjen. Hela situationen är ohållbar på sikt. Även om enrummaren är välutrustad med kyl och frys samt kokplatta med två plattor är den inte optimal för henne och sonen. 

– Det svåraste är att laga mat och det blir ju även dyrare då jag inte kan planera måltiderna. Det blir ganska enkel mat som exempelvis makaroner och korv, säger hon. 

När de beslutat sig för att flytta till Skellefteå var de medvetna om att det kunde ta lite tid att hitta lägenhet, men de hade inte anat att det skulle vara så svårt. 

– Inför flytten till Skellefteå sålde vi av så mycket prylar som möjligt och så har vi magasinerat vissa grejor, säger Johanna. 

Hon säger också att familjelivet blir lidande. De träffas rätt sällan, då det inte funkar att laga mat till alla fyra i de små lägenheterna de hyr i nuläget. 

undefined
Enda blomman som överlevde flytten från Arjeplog står på köksbordet.

– Det blev lite komiskt en gång när jag och Rickard hade ärenden uppe på Solbacken. Vi stötte ihop däruppe och sa: ”Hej, är du också här”, säger hon och skrattar till. 

Båda pojkarna spelar hockey och ibland ses hela familjen på matcher och/eller träningar. Johanna säger att hela situationen för familjen känns rätt surrealistisk. 

Båda har jobb och vill stanna i Skellefteå, men bostadssituationen är ansträngd. 

– Skellefteå kommun vill att folk ska flytta hit, men det finns ju inga bostäder, säger hon frustrerat. 

Hur länge orkar ni bo såhär? 

– Jag vet faktiskt inte. 

 När Norran är på besök har familjen kikat på en lägenhet med så kallat korttidskontrakt. För just den lägenheten gäller att hyrestiden är begränsad på grund av planerad renovering. Hyreskontraktet kan komma att sägas upp och inte förlängas efter avtalstidens utgång. Man behåller dock sin kötid hos den hyresvärden när man tecknar korttidskontrakt och köpoängen ökar under hyrestiden. När renovering av lägenheten blir aktuellt, får aktuell hyresgäst förtur till att teckna ett fast hyreskontrakt efter renovering, förutsatt att inkomstkraven för att få hyra lägenheten med den nya hyran uppnås och kan styrkas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!