Studentbalen har flyttat runt mellan Folkparken och Stadshotellet och haft olika arrangörer genom åren. Den har vuxit sig stor i Skellefteå och för många är den studentveckans självklara höjdpunkt.
Avgångsstudenterna Siri Billing, Nora Nyberg, Tyra Lundström och Klara Bredin på Anderstorpsgymnasiet ville att årets bal skulle bli något extra. Som en del av skolans studentkommitté tog de på sig arrangemanget och ingick samarbete med Sara kulturhus och The Wood Hotel.
– Vi ville vara med och påverka, det är ju vår bal och vi vill att det ska bli den bästa hittills, säger Klara.
De förklarar att tidigare år har eleverna fått lämna in önskemål men i slutändan har det varit ett eventbolag som fattat besluten. Nu har de varit fria att själva styra över det mesta.
– Vi har fått jättemycket hjälp av Wood hotel och kulturhuset och de har lyssnat på våra visioner, säger Siri.
Balkvällen inleds med entré på röda mattan vid kulturhusets norra ingång och fortsätter med mingel innan maten dukas upp i den södra foajén.
– Vi är taggade på att se hur middagen blir för den har vi lagt mycket fokus på, säger Tyra.
Restaurang Mandel står för maten och studentkommittén kommer att delta i en provsmakning. Det blir en trerättersmeny som serveras vid borden vilket innebär ett högre biljettpris, men förhoppningen är att fler ska bli nöjda med vad de får.
– Balen händer en gång i livet och alla har höga förväntningar. Om man ändå ska lägga ner en stor summa pengar på en bal vill man inte bli besviken och på det här sättet får vi fler garantier, säger Klara.
De har tänkt nytt även vad gäller underhållning och dans under kvällen – istället för ett liveband kommer en DJ att spela.
– Vi har vänt på alla stenar för att det ska bli så bra som möjligt, säger Siri.
Jonathan Åhström är eventkoordinator på The Wood Hotel och projektleder evenemanget. Han är imponerad av studenternas engagemang.
– Det är så kul med ung energi. Balen är verkligen "the shit" här i Skellefteå och det ska bli jätteroligt att få vara med den här stora kvällen, säger han.
– Vi hade aldrig klarat det utan er, säger Klara.
Responsen från andra studenter har varit positiv och många är taggade på det nya upplägget. Men några har uttryckt besvikelse över att åldersgränsen på 18 år gäller alla, även respektive.
– Det är jättesynd och vi har tittat på flera alternativa lösningar men den här har varit den enklaste lösningen för alla parter inblandade, säger Nora.
– Alternativet är att ha en alkoholfri bal men då tror vi att ännu fler skulle bli missnöjda. Balen är trots allt till för studenterna, säger Klara.
Kulturhuset släppte biljetterna förra veckan och trycket har hittills varit "sjukt" enligt studentkommittén. De säger att de känner sig "stolta och nöjda". Uppdraget att planera balen har inneburit en hel del jobb men på balkvällen ska de bara njuta och ha kul.
– Då lämnar vi allt ansvar, säger Nora och alla skrattar.
Vad ser ni mest fram emot med kvällen?
– Att alla får vara tillsammans och att få se alla uppklädda och glada. Det blir spännande att se all planering komma till liv, säger Tyra.