Så drabbas underentreprenörerna av konkursen

Under tisdagen stod det klart att dotterbolaget Northvolt Ett Expansion AB försätts i konkurs. Det får konsekvenser för flera underentreprenörer. ”Vi kommer lida stor ekonomisk skada. Detta är ett misslyckande som drabbar oss alla”, säger Martin Svensson, vd för underentreprenören BST.

Ola Rantatalo, kommunikationschef för Cramo.

Ola Rantatalo, kommunikationschef för Cramo.

Foto: Pressbild

Skellefteå2024-10-08 11:31

Företaget BST är en av de underentreprenörer som drabbas av konkursbeskedet. Företaget erbjuder projektering, installation, service och underhåll av brandskyddssystem. Vd Martin Svensson har nåtts av informationen om konkursansökan.

– Vi vet inte exakt vad som kommer att hända. Vi får avvakta och se vad som händer. Men vi kommer att lida stor ekonomisk skada om bolaget försätts i konkurs, säger han. 

Han vill inte kommentera exakta belopp i dagsläget, utan hänvisar till företagets ärenden som drivs av Kronofogden. När Norran går igenom handlingar från Kronofogden hittar vi två pågående betalningsföreläggande på 15 413 795 kr och 46 568 kr.

– Vi har våra krav som har skickats till Kronofogden. Sedan finns det övrigt upparbetade kostnader att ta i beaktning, säger han. 

Det står däremot klart att dagens besked innebär ett stort ekonomiskt tapp för BST.

– Vi har säkrat vår finansiering och vi kommer klara vår överlevnad. Det innebär inte att vi riskerar att försättas i rekonstruktion eller konkurs. Men år 2024 kommer vara ett stort svart hål för oss, säger Martin Svensson. 

undefined
Arkivbild. Northvolt, Northvolt Ett i Skellefteå. Drönarbild. Närmast i bild: byggnaden Upstream 1.

Situationen drabbar företagets anställda, samt ett antal konsulter och underentreprenörer. 

– Vi har arbetat mycket med konsulter. Men vi tvingas att säga upp runt fem till sex anställda. I övrigt kommer vi kunna omplacera personal. 

BST:s konsulter och underentreprenörer kopplade till projekten på Northvolt Ett Expansion har sagts upp. Enligt Svensson handlar det om cirka 40 personer, främst bemanningspersonal, installationspersonal och delvis teknikkonsulter.

– Det är väldigt tufft. Det drabbar oss både ekonomiskt och även vår personal. Det är både första, andra och tredje part som påverkas i detta. Jag förstår att Northvolt har kämpat med näbbar och klor för att få finansiering, men detta är ett misslyckande som drabbar oss alla, säger Martin Svensson. 

Underentreprenören Cramo har samarbetat med Northvolt Ett sedan start. Kommunikationschefen Ola Rantatalo berättar att han tagit del av uppgifterna och att det inte kommer som en chock. 

– Det är beklagligt. Dels för Northvolt, för oss, men också för hela regionen och staden. Men det har samtidigt antytts i media att det har pekat i den här riktningen, säger han. 

undefined
Ola Rantatalo, kommunikationschef för Cramo.

Han lyfter att företaget haft en tät dialog med Northvolt Ett.

– Vi har haft en bra dialog, även när de har haft dessa problem och utmaningar.

Att dagens besked om konkurs för dotterbolaget Northvolt Ett Expansion AB påverkar Cramo står dock klart. Ungefär 25 procent av Cramos pågående projekt på siten är kopplade till det aktuella bolaget. 

– Det är en stor del, sedan har vi även andra åtaganden mot Northvolts andra delbolag som inte berörs av konkursen.

Nu undersöker de aktivt vad detta kan få för konsekvenser.

– Vi har ett avtal som vi levererar utifrån, men vid en konkurs hänger allt i luften. Vi följer händelseutvecklingen och vad det här får för konsekvenser  våra åtaganden just mot det här dotterbolag. Det är för tidigt att säga vad konkursen innebär än. Men vi har ett gäng anställda på plats som har en dialog med Northvolt om vilka projekt som behöver sättas i malpåse.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Det vågar jag inte sia om. Northvolt är en jätteviktig kund som vi har samarbetat med ända från start. Men vi har många andra projekt i stan och på andra platser i regionen också. Det är klart att man är orolig när man tar del av medierapporterginen och den information som vi får i dialog med vår kund. Jag är orolig för Northvolt, för vår egen del och för hela stan. Många av våra anställda har rötter i Skellefteå.

Ola Rantatalo är dock tydlig med att det inte är på tal om att varsla eller arbetsbefria Cramos anställda.

– Vi har inga planer på att göra oss av med folk, inte heller några tankar om övertalighet vad gäller vår personal.

Det har funnits en rädsla bland underentreprenörer, för att inte få ut sina maskiner från området. Delar ni den oron?

– Nej. Vi har alltid haft de tillstånd som behövs för att komma in och ut från området. Vi på Cramo har inte upplevt de problemen.

Hur går ni vidare nu?

– Vi förväntar oss att Northvolt lever upp till vårt avtal på samma sätt som vi gör. Så här långt går det bra, men vi följer hela händelseförloppet noggrant, säger Ola Rantatalo.

undefined
Norrans reporter var på plats utanför grindarna, strax efter att konkursen för dotterbolaget Northvolt Ett Expansion var ett faktum.

Norrans reporter var på plats utanför grindarna och talade med en anställd hos en underentreprenör. Han var på väg in på fabriksområdet för att hämta saker som tillhör hans arbetsgivare.

– Vi har ett kontor i en barack här inne. Det löns ju inte ha kvar nåt, vi får ändå inte betalt. Jag ska hämta upp det som finns där inne, säger han.

Han uppger att han hört att andra entreprenörer vill hämta sina saker efter morgonens konkursbesked.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!