Juryn för Årets by tycker att devisen ”Gör vad du kan, med det du har”, är en devis som passar utmärkt väl till Årets By Storkågeträsk. De lyfter också fram hur man med hjälp av stora frivilliga resurser driver Storkågeträsk Lanthandel som även erbjuder utkörningsservice till hushållen i hela Övre Kågedalen. Här finns också de framgångsrika företaget Sekå som producerar lastbilspåbyggnader och Svedjan Ost och Svedjan Bageri.
Den senaste satsningen, som presenterades av Lisbet Eriksson, är Kågeträskdagboken som nu ska ges ut. Det är dagböcker skrivna av två damer i byn mellan 1891 och 1901.
Årets Landsbygdsutvecklare Stina Sandlén driver tillsammans med sin sambo David Vikdalsfarmen Butik och Café i den lilla byn Vikdal, som ligger parallellt med Skellefteå Airports landningsbana. De startade verksamheten i november 2023 och det har på kort tid blivit ett mycket populärt besöksmål året runt. Allt fika är hembakt och här säljs också mathantverk, hantverk och slöjd från lokala producenter. På gården finns djur som gästerna får gosa med. Det handlar då om minigris, får, getter, kaniner, marsvin och hönor.
– Vi har bara 16 sittplatser och nu tittar vi på möjligheten att bygga ut caféet, berättar Stina Sandlén.
Årets Landsbygdsföretag blev Brännfors Lantbruk AB i Åbyn, Byske, som drivs av familjen Holmberg, som består av Samuel och Katarina samt barnen Valter, Axel, Lovisa och Amanda. Företaget har 8 anställda och omsätter cirka 30 miljoner kronor.
Familjen Holmberg är den femte generationen som driver gården som från början var en renodlad mjölkgård. Brännfors lantbruk är en stor gård med långa avstånd och många djur. För att hinna bruka gårdens 530 hektar med 380 hektar vall och 150 hektar korn har de satsat på en effektiv maskinpark.
– Vi är inget gasellföretaget, utan snarare en vattenoxe som går och drar, säger Samuel Holmberg.
En stor biogasanläggning som tillvaratar gödseln från gårdens djur ska resultera i att man med tiden blir helt självförsörjande på både värme och el. Den kostade 19 miljoner kronor att uppföra och 65 procent av kostnaden fick de i stöd vis Klimatklivet.
– Till sommaren kommer vi också att kunna använda biogödsel som har många fördelar, bland annat luktar det mindre, berättar Samuel.
Brännfors lantbruk utsågs tidigare i år av LRF Västerbotten till Årets nötköttsföretag 2024.
Albin Lindström blev Årets Ungdom. Han tar hand om jordarna i Långviken och delar av Östra Falmark. ”En vardagshjälte som håller landskapet öppet och tillsammans med en stark kvinna ger oss hopp om framtiden”, skriver juryn i sin motivering.
Under Byadagen presenterade också Olov Martinson och Roger Westerlund den omfattade verksamhet som Bygdsiljum Utveckling bedriver. Delar av arbetsgruppen bakom skapandet av Lövånger Saluhall fanns på plats för att berätta historien bakom den etableringen. Kommunalrådet Lorents Burman (S) var prisutdelare och höll även ett anförande om betydelsen av utveckling på landsbygden.
– Utan landsbygden hade Skellefteå inte varit speciellt mycket, säger han.
Dessutom informerade Skellefteå Byautvecklingsråd, Skellefteå kommuns landsbygdsgrupp och Hela Sverige ska leva Västerbotten om aktuella satsningar och projekt. Dessutom framförde Thomas Andersson stycken ur sin nya berättarföreställning "När Vår Herre gjorde Bygdsiljum och allt det andra".