De återanvänder det Skellefteborna skänker bort

Kläder och textilier som annars skulle ha slängts kommer till ny användning på Floraskolan – där är det bara elevernas fantasi som sätter gränserna. ”En del tror att kläder från second hand är smutsiga och gamla, då får vi visa att de är fräscha”, säger slöjdläraren Carina Bjurman.

Carina Bjurman, slöjdlärare, och Vilma Snar, 15 år, tittar på tyger under en lektion på Floraskolan i Skellefteå.

Carina Bjurman, slöjdlärare, och Vilma Snar, 15 år, tittar på tyger under en lektion på Floraskolan i Skellefteå.

Foto: Lina Andersson

Skellefteå2021-11-05 09:59

Skolan har ett samarbete med Röda Korset Kupan i Skellefteå vilket innebär att skänkta kläder och textilier som inte blir sålda i butiken samlas upp och skänks vidare till skolan. Sedan får elever i årskurs 9 använda materialet och skapa nya kreationer på textilslöjden. 

– Jag har köpt kassar av Röda Korset tidigare och så har vi lärare städat ur våra garderober och skänkt plagg. Men i höstas hörde Röda Korset av sig själva och frågade om vi ville ha textilier. Det är allt från tygbitar till klädesplagg, säger Carina Bjurman, slöjdlärare på skolan. 

undefined
Carina Bjurman, slöjdlärare, och Vilma Snar, 15 år, tittar på tyger under en lektion på Floraskolan i Skellefteå.

Varannan vecka hämtar hon upp flera säckar och nu ska de också börja delas ut till slöjdlärare på andra kommunala skolor.

Återbruket går hand i hand med läroplanen som säger att eleverna ska lära sig om både resurshushållning och hållbarhetsperspektivet.

– Vi har bland annat jobbat en del med jeans. De är ju miljöbovar i flera steg och kräver så mycket energi. En del har klippt ett par byxor till shorts, andra har gjort väskor och kepsar, berättar hon och visar några av kreationerna som ställts ut i en monter. 

I montern syns också cupcakes gjorda av stickade tröjor, en pennburk gjord av jeanstyg och en kasse gjord av tygremsor som trätts omlott.

undefined
En elev har återbrukat jeans till en keps.

Även bitar som blir över från de nya tyger som köps in återanvänds till andra projekt, för att så lite som möjligt ska behöva slängas.

Hur pratar ni med eleverna om hållbarhet?

– Vi pratar om vad de som enskild person kan göra, att inte köpa alltför mycket saker, att använda saker längre och köpa second hand. En del tror att kläder från second hand är smutsiga och gamla, då får vi visa att de är fräscha och att de saker vi får in är fina. Ibland visar det sig att det är sådant eleverna vill ta på sig rakt av utan att göra om, säger Carina Bjurman. 

15-åriga Vilma Snar är en av flera niondeklassare som har textilslöjdslektion när Norran hälsar på. Hon har återbrukat tyger från second hand och sytt en necessär, blå med gula ankor på. 

– Det är roligt för att jag har lärt mig nya saker och jag tycker det är bra att vi återanvänder tyger. Om vi får möjlighet att göra det, varför inte?

Känns miljön viktig för dig?

– Ja, det gör den, vi ska ju kunna leva på den här jorden.

undefined
Många av eleverna håller på med broderi på textilslöjden också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!