Det är söndag, tredje advent. Klockan är fem på eftermiddagen. Det är mörkt ute och alla affärer längs gågatan i centrala Skellefteå har stängt. Men från Café Kanel lyser det ännu.
Inne i den lilla lokalen sitter ett tiotal personer. Det är bolaget Daxio som håller till här på söndagkvällar, utanför de ordinarie öppettiderna. In genom dörren till kaféet kliver två personer som aldrig tidigare besökt något av Daxios möten. De välkomnas och slår sig ned vid ett bord mitt i lokalen. Men mötesdeltagarna vet inte om att de två nya besökarna som just klivit in egentligen är reportrar på Norran.
Stämningen är glad och uppsluppen. Vid ett bord inne i hörnet sitter några personer, de pratar och skrattar. Vid bordet bakom sitter en man för sig själv och tittar i sin telefon. Fika finns till försäljning. Någon sitter och dricker kaffe, medan en annan har laddat upp med några colaburkar.
De flesta i lokalen är män i medelåldern men de som håller i mötet är kvinnor, båda i knappa 50-årsåldern. I mitten av lokalen har de riggat upp en projektor som är riktad mot den intilliggande vita väggen.
Det är en av kvinnorna som har bjudit in oss till mötet. Vi väljer att kalla henne Jenny. Hon tror att vi är intresserade av att gå med i Daxio, men vårt egentliga syfte är att förstå vad Skelleftebor möts av på mötena – och hur det går till när nya personer värvas till företaget.
Den andra kvinnan som håller i mötet väljer vi att kalla för Maria.
Mötet börjar med att kvinnorna visar en presentation över vad Daxio är för något. De kallar det för ett decentraliserat "nätverksbolag". Man kan lägga in pengar i systemet som sedan förvaltas av ett team experter och ökar i värde, berättar de. Exakt hur detta går till verkar dock oklart även för Jenny och Maria.
– Man lägger in pengar som ett team jobbar med, de samarbetar med Daxio och köper och säljer odds på flera spelbörser. De är programmerare och har koll på sådant där.
De är programmerare, vi fattar inte riktigt hur det går till, men de tjänar pengar åt oss?
– Ja, precis.
De så kallade passiva inkomstkällorna är under mötets gång ett återkommande argument för varför man borde gå med i Daxio. Maria och Jenny påstår att man kan tjäna pengar utan att behöva göra någonting, bara genom att gå in med en summa pengar. Men man uppmuntras också att värva fler personer eftersom det kan ge ännu större bonusar.
Ett annat sätt att tjäna passiv inkomst inom Daxio sägs vara att köpa en "nod". Kvinnorna förklarar att man upplåter delar av sitt lagringsutrymme till olika företag – mot betalning.
– Vi vet knappt själva vad en nod är. Men man delar sitt lagringsutrymme, antingen från sin dator eller från molnet. Om företaget blir hackat och blir av med sin information så finns den då på flera ställen, säger de.
Under mötets gång berättar Maria och Jenny att den före detta Skelleftebon Fredrik Ekersund är en person som bidragit starkt till att Daxio blivit stort i stan. Fredrik bor enligt uppgift numera i Thailand men har hållit i informationsmöten om företaget riktat till andra Skelleftebor, vilket Norran tidigare rapporterat.
– Fredrik tjänar säkert flera miljoner kronor i veckan, säger Jenny.
Maria och Jenny säger att de också har tjänat stora pengar på Daxio. Men det ska visa sig att ingen av dem någonsin har tagit ut några av sina påstådda vinster – trots att de varit medlemmar i fyra års tid.
Kvinnorna förklarar för Norrans reportrar att det kan vara gynnsamt att inte ta ut vinsterna. Om man behåller pengarna i systemet påstås man kunna få ännu större avkastning i framtiden.
– I måndags fick jag in 818 dollar. Men det är för att jag redan har 250 000 kronor i systemet. Ni skulle bli förvånade över hur mycket pengar jag tjänar. När jag såg hur det tickade uppåt kände jag att shit, jag måste lägga in 20 000 kronor till. Och så vidare, säger Jenny.
En halvtimme in i mötet inleds en digital presentation med en kvinna i Örebro som heter Heidi Byrkjeland. Hon är enligt egen utsago en av de första i Skandinavien att gå med i Daxio, och är "sponsor" åt bland andra Maria och Fredrik Ekersund – vilket innebär att hon värvade dem en gång i tiden.
Under Heidi Byrkjelands dragning framkommer det att det har varit problem med utbetalningar på sistone. Hon skyller på tekniska problem med en ny betallösning.
– Några bitar fattas och är inte färdigprogrammerade. Vissa har funderat på om det saknas pengar i Daxio, om det är därför Frode (Jørgensen, reds anm.) håller på uttagen. Men det är inte det som är problemet. Själva pengarna finns där, det behöver ni inte vara oroliga för, bedyrar hon.
Mötesdeltagarna tycks nöja sig med den informationen och ställer inga följdfrågor.
Mötet pågår i ungefär två timmar. Under hela den här tiden nämns ingenting om att Daxios medgrundare Frode Jørgensen har suttit i fängelse för pyramidspel. Precis i slutet av mötet ställer en av Norrans reportrar en fråga om de många blogg- och foruminlägg där det påstås att Daxio är ett pyramidspel. Maria och Jenny slår ifrån sig anklagelserna.
– De som är negativa till någonting vill gärna säga det. Men de som är positiva skriver inte ett enda ord på nätet. Tyvärr är det bara de negativa som kommer upp.
Men varför är vissa negativa då?
– För fyra år sedan hade Daxio ett annat namn, Global Game Arena. Det var några i bolaget som blåste ägarna på pengar och de var tvungna att rekonstruera. Om jag som sponsor inte hade berättat det för dig, då hade du känt dig lurad. För du hade märkt att du inte kunde logga in och trott att alla pengar var förlorade. Men jag och Maria känner våra sponsorer, så vi var informerade. Det handlar tyvärr om att det är kunskapen som brister, säger Jenny.
Daxios medgrundare Frode Jørgensen är inne på samma förklaring. I en intervju med Norran säger han:
– Enskilda medlemmar hade hittat ett sätt att lura till sig bonusar. De blev avstängda med hänvisning till våra regler och villkor.
Enligt nyhetssidan Bitcoin Exchange Guide var detta i själva verket en ursäkt som ägarna använde för att själva sticka med pengarna. Något som Jørgensen bestämt dementerar.
Maria och Jenny menar att många företagsstrukturer är uppbyggda som pyramider, och att detta i sig inte behöver betyda att det rör sig om pyramidspel.
– Tänk dig ett vanligt bolag, typ H&M. De har ägare, vd, mellanchefer, butikschefer och anställda. Det är ju också en pyramid! Skillnaden med pyramidspel är att pengarna bara går uppåt i pyramiden, resonerar Jenny.
– Man kan tjäna mer eller mindre, oavsett var i nätverket man är! Det är okunskap att se en pyramid och bara: ”wow, det är ett pyramidspel”.
Några veckor senare blir vi bjudna till ytterligare ett möte, den här gången hemma hos Maria. Men när vi avslöjar att vi kommer från Norran stoppar kvinnorna oss i dörröppningen och säger att de inte har tid att prata.
– Vi är bara ansvariga för våra egna medlemskap. Vi har inget annat ansvar, säger de.
Men ni har ju försökt värva våra kollegor?
– Det var ju ni som var intresserade av att veta mer. Ni får gärna komma igen och veta mer, säger Maria.
Hur ser ni på att det har varit problem med utbetalningarna?
– Det beror på en teknisk lösning. Daxio är banbrytande i upplägget med sin spel- och underhållningsplattform. Och då förstår man att det finns vissa tekniska hinder att övervinna, säger Maria.
Känner ni till att medgrundaren Frode Jørgensen har suttit i fängelse för pyramidspel?
– Nej. Det får du fråga honom om, säger Jenny.
När man googlar Daxio kommer det upp mycket kritik. Har alla dessa bedömare fel?
– Har ni hittat något positivt om Daxio, då? Alla har rätt till sin egen åsikt, säger Maria.
– Vi har ju våra träffar just för att kunna hjälpa de som har problem. Det är inte så enkelt att förstå allt, man måste få kunskap och hjälp.
Fotnot: Norran har sökt Fredrik Ekersund och Heidi Byrkjeland upprepade gånger för en kommentar. De har dock valt att inte återkomma.
Maria och Jenny heter egentligen något annat.