Därför väljer Norran att publicera kvinnans namn

Norran väljer i dag att publicera namnet på den kvinna som är huvudperson i fastighetshärvan i Boliden. Så här motiverar Norrans tf ansvariga utgivare Lars Andersson och Malin Christoffersson beslutet.

Norrans tf ansvariga utgivare Lars Andersson och Malin Christoffersson.

Norrans tf ansvariga utgivare Lars Andersson och Malin Christoffersson.

Foto: Christoffer Åhlund/kollage

Skellefteå2022-09-19 11:50

I de publicistiska spelreglerna sägs följande: ”Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.”

Grunden till namnpubliceringen är att Victoria Roekshilds brott skadat ett enskilt samhälle, Boliden, på ett sätt som saknar motsvarighet i regionen. Det avgörande är inte de ekobrottsrelaterade fastighetsaffärerna i sig, som hon nu döms för, utan det som följt i dess spår. Många har riktat kritik mot henne som hyresvärd och att händelser inträffat som genererat oro för de boende i samhället, vilket bland annat framgått av nyhetsrapportering och vittnesmål vid rättegången.

Skelleftepolisen såg också en tydlig koppling mellan fastighetsaffärerna och en serie våldsbrott som drabbade samhället. Enligt polisen har kvinnans agerande gjort att sociala utsatta personer, ofta med ett drogmissbruk, etablerat sig i Boliden. Det resulterade i allt från våldsbrott till ”allmänt stök”, vilket påverkat samhället negativt.

Boliden blev så drabbat av brottslighet att Skelleftepolisen under våren 2021 valde att tillsätta två lokalområdespoliser för att öka tryggheten i området, vilket aldrig tidigare skett.

Victoria Roekshilds brottslighet är sådan att det fått konsekvenser för ett helt samhälle och därför är allmänintresset mycket stort. I det här fallet väger allmänintresset tyngre än den eventuella publiceringsskada den nu dömda kvinnan kan komma att lida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!