Jobbmässan Meet & match hölls första gången i fredags och drog över tusen personer. Men flera som Norran talat med upplevde att språkkrav satte krokben för förhoppningen om att hitta en ny arbetsgivare.
– Alla rekryterare ville ha flytande svenska. Även de fem kommunerna som deltog krävde svenska, berättade Andrew Obosi nyligen för Norran.
Hanna Dermes Gibson är näringslivsutvecklare på Umeå kommun. Hon bekräftar Andrew Obosis bild.
– Jag gick runt bland företagen och inventerade vilka som inte kräver flytande svenska och fick ihop fyra, fem stycken. Då pratade jag inte med de stora företag jag vet har engelska som arbetsspråk, men ändå. Jag upplever att många inte ens har funderat över kravet, det är bekvämt, enkelt och tänker att så måste det vara, säger hon.
En av de företagare som var på plats på Meet & match är Edward Lantz, vd på TeamNorr IT-Partner. Han tror att många kanske väljer den bekväma vägen, att det är lättare att ta den som kan svenska. Men att det också kan vara rent praktiskt svårt med bristande språkkunskaper.
– Vi jobbar ju som it-avdelning åt företag och i och med det ska vi hjälpa människor. Då går det inte att hjälpa på urdu eller engelska. Det är ofta svårt för våra kunder att förklara det tekniska problemet ens på svenska och ska man då förklara det på engelska, det är svårt, säger han.
Jonny Eliasson, platschef på Metso i Skellefteå, säger att de var på mässan för att hitta ingenjörer och fick flera intressanta ansökningar som de nu tittar vidare på.
Kräver ni kunskaper i svenska?
– Nej, nej, nej. Vi jobbar med internationella företag och för oss är engelska mer naturligt än svenska. Det handlar mycket mer om kompetens och rätt profil.
Olivia Schönfeldt, HR-specialist på Björkdalsgruvan, berättar att viss svenska krävs för en del tjänster, men att de erbjuder utlandsfödd personal språkkurs. Hon var på jobbmässan för att leta elektriker, utan lycka.
– Men det fanns andra kompetenser som kan bli intressanta i framtiden.
Många har bråttom, framtiden är för långt bort?
– Ja det märkte vi särskilt när vi pratade med processoperatörer. Vi har ingen vakans nu men snart börjar rekryteringen av sommarjobbare – men de kan inte vänta så länge. Så det blir svårt när man inte har något att erbjuda här och nu.
Hanna Dermes Gibson på Umeå kommun säger att företagarna måste våga gå utanför sin bekvämlighetszon.
– De stora problemen är försörjningskravet och språket. Men att inte kunna svenska är ett övergående problem. Många pratar redan flera språk, de kan lära sig ett till. Det här är ingen flyktingkris, har alla förstått att detta är erfarna, högutbildade personer? Det kommer troligtvis aldrig att hända igen att det finns så många här samtidigt med den kompetensen i Västerbotten samtidigt.
Det har gått över en månad sedan Northvolts varsel och de flesta har nu fått sina uppsägningar. För dem som kommer från länder utanför EU är reglerna snåriga och ibland direkta hinder för att kunna stanna i regionen.
– Ansökningsprocessen kan ta flera månader, sist jag sökte jobb tog det nästan fem månader. Men vi har bara tre månader på oss, annars måste vi lämna Sverige, säger en av dem som Norran pratat med.
Kommundirektör Kristina Sundin Jonsson sitter i den styrgrupp som bildades för att hantera konsekvenserna av varslet i september. Hon säger att de trycker på regeringskansliet om tremånadersregeln, men ännu inte har fått några svar på om det går att göra tillfälliga lättnader i regelverket.
– Vi har påtalat vilka hinder vi har. Dels handlar det om tremånadersregeln, det andra är lönekravet. Det finns ju de som kanske är på gång med ett jobb, men där rekryteringsprocessen tar tid, och som tänker att de kan ta ett jobb i vården under tiden – men då har vi lönekravet, säger hon.
Enligt nuvarande regler för arbetstillstånd ska månadslönen uppgå till minst 28 480 kronor. Många av jobben som kommunen själva kan erbjuda, exempelvis i vård och omsorg, har löner som ligger under gränsen. Även där vill styrgruppen få en ändring, så att det tillfälligt går att ta ett jobb med lägre lön än försörjningskravet.
Vad har ni fått för respons?
– Vi har inte fått veta något än, men vi kommer fortsätta påtala det här. Fram tills vi får ett besked så jobbar vi med det vi kan göra, exempelvis meet and match, säger Kristina Sundin Jonsson.