I våras samlade Sveriges idrottsungdomar in totalt 16 ton skräp på 166 platser runt om i landet. Nu tar 74 andra föreningar och lag i totalt 28 kommuner vid för att befria närmiljön från skräp. Byske Fritidsförening är en av dessa, närmare bestämt de båda fotbollslagen F11 (flickor födda 2011) och P11 (pojkar födda 2011-2013).
– Vi ser det som en teambildande och kul aktivitet att göra tillsammans, och på reaktionerna verkar det som om lagen tycker det också, säger Marina Långdahl.
Området de ska städa omfattar skolan, idrottsplatsen och centrum.
– Det är bra att de får städa ett område som är relevant för dem, där de har sin vardag. Det kan förhoppningsvis ge ringar på vattnet och en ökad ansvarskänsla för närmiljön.
Totalt handlar det om cirka 1500 idrottsungdomar och ledare som samlas för skräpplockning i drygt tre timmar var i sina bestämda områden.
– Skräp finns överallt där människor rör sig och vi är tacksamma över att vi genom det här projektet kan få sådan spridning på våra städinsatser över landet. ICA-handlarnas engagemang är avgörande för att vi ska kunna genomföra dessa lokala miljöinsatser och samtidigt kunna stötta ungdomsidrotten på ett meningsfullt sätt, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén i ett pressmeddelande.
– Det finns en oro för miljö och klimat och då tror jag att det kan vara skönt att få göra en konkret insats, och särskilt att göra det i grupp, säger Marina Långdahl.
Uppdragen sker i samarbete med lokala ICA-butiker. Genom att delta får ungdomarna nya kunskaper om miljö och hållbarhet men också resurser som stärker deras idrottsdrömmar.
– Svenska ICA-handlare har ett stort engagemang för både miljö och den lokala idrotten. Genom Klara, färdiga, städa! tar handlarna ett lokalt miljöansvar samtidigt som deras samarbetsföreningar involveras, säger Peter Hägg, generalsekreterare ICA Stiftelsen, i pressmeddelandet.
Efter vårens omgång delade föreningarna på över en miljon kronor och engagerade totalt 3 517 städande ungdomar och ledare. I höstens städomgång kommer cirka en halv miljon kronor att delas ut till de som deltar, pengar som kan användas till cuper, läger och idrottsutrustning.
– Det vi åstadkommer tillsammans för miljön är jätteviktigt, men handlarnas engagemang bidrar också till mycket annat värdefullt, såsom ökad inkludering och jämställdhet, säger Heléne Tullberg, projektledare på Städa Sverige.