Då drar testbädden för 5G igång i Luleå

I mitten av april inleds 5G-testerna på Luleå tekniska universitet. Det berättade forskaren Arne Gylling vid en föreläsning under tisdagen på The Great Northern i Skellefteå.

– Den första basstationen för 5G placeras på taket till det gamla kårhuset där det idag finns en basstation för 4G, berättar Arne Gylling.

– Den första basstationen för 5G placeras på taket till det gamla kårhuset där det idag finns en basstation för 4G, berättar Arne Gylling.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-03-19 16:32
undefined
– Den första basstationen för 5G placeras på taket till det gamla kårhuset där det idag finns en basstation för 4G, berättar Arne Gylling.

Arne Gylling är projektledare vid Centrum för Distansöverbryggande Teknik, CDT, vid Luleå tekniska universitet och en av dem som arbetar med projektet Wireless Innovation Arena.

– Den första basstationen för 5G placeras på taket till det gamla kårhuset där det idag finns en basstation för 4G. Från början täcker den nya stationen Regnbågsallén på Campus Luleå. Sedan kommer den också att nå Luleå Science Park, berättar han.

Under sommaren ska det arrangeras workshops kring 5G på universitet och i oktober tas ytterligare ett steg i 5G-projektet.

– Då räknar vi med att också kunna testa 5G-lösningar i inomhusmiljö, säger Arne.

undefined
Assisterande professor Karl Andersson hoppas att testbädden kommer att sprida sig till andra orter än Luleå.

Under de tre år som projektet pågår kommer man ständigt att uppgradera 5G-lösningar som då ska användas i testmiljön.

Med sig i båten i projektet har Luleå tekniska universitet Ericsson, Telia och Tieto.

– Dessutom finns det ytterligare 30 organisationer som vill arbeta tillsammans med oss, berättar Karl Andersson, biträdande professor som även han är projektledare vid CDT.

5G Innovation Hub North, som testbädden kallas, kommer från början enbart att finnas i Luleå.

– Men vi hoppas så småningom kunna sprida ut oss till andra orter, säger Karl.

Skellefteå kommun är en de 30 intresserade organisationerna. Forskarna från Luleå tekniska universitet delade tiden under föreläsningen med Skellefteå kommuns it-chef Michael Carlberg Lax. Han gick igenom mobiltelefonins historia för att ge en bakgrund till varför det nu satsas på 5G.

undefined
– Den digitala transformation som nu står för dörren kommer att förändra hela samhället, säger Michael Carlberg Lax.

– Med 2G blev det möjligt att skicka meddelanden. 3G öppnade upp för fler megabyte och marknaden exploderade i och med lanseringen av I-phone. 4G gav oss ett mobilt bredband och 5G är en förutsättning för kommande IoT-teknik. Den digitala transformation som nu står för dörren kommer att förändra hela samhället, berättar Michael.

Han är övertygad om att kommunen och kommunmedborgarna kommer att få stor nytta av 5G i framtiden.

– Den öppnar även upp för smarta lösningar på landsbygden, vilket är mycket viktigt för Skellefteå eftersom hälften av kommunens befolkning bor där. Det känns viktigt för oss att vara med i den här testbädden, avslutar Michael Carlberg Lax.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!