Skellefteås restauranger har gjort flera olika förändringar den senaste veckan för att förhindra spridningen av coronaviruset. Till exempel har buffébord bytts ut mot tallriksservering på flera ställen, och gratis utkörning har börjat erbjudas. Men fortfarande finns det de som går ut för att äta på restaurang.
Lista: Så gör Skellefterestaurangerna i coronatider– Det känns lite som att man är på farlig mark på något sätt. Särskilt när det är så tomt som det är just nu, säger Moa Lundqvist Nyberg.
Även lunchkamraten Josefine Holmqvist vittnar om att det är en märklig känsla, men att hon inte känner någon rädsla för att bli smittad genom att äta maten.
– Jag känner mig inte rädd för att bli smittad av maten egentligen. Sen är det klart att det blir en konstig känsla av att det är så tomt, säger hon.
Livsmedelsinpektören: "Inte maten som smittar"– Man tar handsprit både före och efter man tar i någonting men mer än så är det inte, säger Moa Lundqvist Nyberg och skrattar.
Att det är mindre folk än vanligt i restaurangen är något som en del restauranger aktivt arbetat med, genom att minimera antalet sittplatser, så att risken för att bli smittad minskar. För andra restauranger har minskningen skett trots försök att locka kvar kunderna.
– Just därför känns det extra bra att kunna bidra. Man vill ju hjälpa till när det går tungt, säger Moa Lundqvist Nyberg.