I början av året var Stadskällaren på topp. Januari och februari var saluhallens starkaste månader sedan starten.
– Vi hade så många nya idéer, vi skulle starta nya grejer och planeringskalendern var full av saker vi skulle göra, berättar Mie.
Sedan slog pandemin till och krisen var ett faktum över en natt. Gästerna slutade dyka upp till såväl lunch som middag, och saluhallen ekade tom.
– Efter ungefär två veckor började det gå upp för oss att det inte skulle fungera. Vi hade styrelsemöte där vi satte oss ner för att titta på vad det här skulle innebära. Ingen visste omfattningen, hur länge det skulle fortsätta. Vi insåg snabbt att det var en för stor apparat för att hålla igång särskilt länge, säger Mie.
Samtidigt slets de med känslor om att de byggt något som är för bra för att slänga bort. I samråd med advokat, redovisningskonsult och bank bestämde de sig i början av april för att sätta företaget i rekonstruktion.
– Vi hade ingen lön vi kunde ta ut själva under några månader. Det är klart att ovissheten att inte veta någonting är tung, säger Markus.
Allt stängdes igen på studs och personalen varslades om uppsägning. 25 fanns på lönelistan, varav 16 hade en heltidstjänst.
– Med tanke på situationen hade vi inget val. Det var inte roligt, alla fina och goa människor som vi har haft här. Det var verkligen tråkigt. Men det var en del av vårt beslut så det var bara att iscensätta, säger Mie.
– Om vi inte hade tagit det här beslutet, världens jobbigaste beslut, hade vi inte funnits i dag. Vi hade aldrig kunnat överleva med den stora kostym vi hade, säger Markus.
Duon, som äger Stadskällaren tillsammans med Pär Johansson, har under sina nästan 20 år långa tid som kompanjoner hunnit med fjällhotell, snabbmatställe, skidbacke och havsbad. Under 2010-talets första hälft drev de cateringfirman Food där ett mindre experiment blev embryot till vad som skulle växa till Stadskällaren.
– Vi öppnade en butik och började med gourmetpåsar. Vi var först med dem i stan, och tänkte att det skulle kunna gå att utveckla. Vi var lite less på att fara och flänga, att leverera mat, säger Markus.
– Gourmetpåsarna var lite av en förstudie. Finns det något underlag för en saluhall i Skellefteå? säger Mie.
Inspiration de plockat på sig genom åren mynnade ut i den Berlin-inspirerade saluhallen, som byggdes i Färgbolagets gamla lokal på Stationsgatan.
Nu säger de hej då till lunchrestaurangen, á la carte-restaurangen och saluhallen. Pengarna må ju vara, berättar de, men all energi som lagts på verksamheten känns tyngre.
– All inre kraft som behövs för att starta något sånt här. Det har varit galet, men vi fick det precis som vi ville ha det. Allt har varit skitkul, säger Markus.
Det skulle visa sig vara sidoverksamheten Grannen Pub som visade vägen tillbaka. Krogen, som huserar i lokalen bredvid, öppnade igen i slutet av juni och omsättningen har varit god.
Nu blickar de framåt mot hösten då de slår ihop lokalerna och nyöppnar som en brewpub, alltså en krog i kombination med ett bryggeri. Sex personer arbetar vid krogen just nu. En stor tank ska exponeras mitt i lokalen och den gamla lunchserveringen byggs om till bar.
– Sedan vi öppnade Grannen har vi hållit på mycket med öl. Vi har haft ett samarbete med Skellefteå bryggeri där vi har bryggt öl tillsammans. Vi fastnade lite för det, och nu utvecklar vi samarbetet. Visuellt blir det som att titta på ett småskaligt mikrobryggeri där vi gör 200 liter i stöten, berättar Markus.
Ambitionen är att ha nypremiär för den nya puben i början av oktober. Menyn har utvecklats från att bara erbjuda hamburgare till fler kreativa pubrätter. Spelaktiviteter som boule och dart ska också finnas.
– När vi startade Stadskällaren fanns det ingenting sånt här i stan. Så vi har bidragit, vi var en bra del i stadsbilden. Och vi får inte glömma att vi fanns med i White Guide. Om man blickar tillbaka på vår historia tillsammans kan man säga att vi har en förkärlek med att vara först. Vi var först med saluhall och mycket annat. Det här blir ytterligare en grej, nu är vi först i stan med en brewpub, säger Mie.