Coronapandemin: Så tar psykiatrin höjd för ökade behov

Vid pandemins början flaggades det för en ökad psykisk ohälsa, något psykiatrin i Skellefteå ännu inte märkt av. ”Men vi har tagit höjd för att situationen kan förändras”, säger Lena Pettersson, verksamhetschef.

Lena Pettersson, verksamhetschef vid psykiatrin i Skellefteå.

Lena Pettersson, verksamhetschef vid psykiatrin i Skellefteå.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2020-05-29 07:00

När coronapandemin bröt ut varnades det för att depressioner och missbruk skulle öka. Det är också en utveckling som vissa regioner söderut märkt av, berättar Lena Pettersson.   

– Nu ligger vi några veckor efter de södra regionerna. Därför tänker vi att det är något som kan komma till oss senare. Vi har också tagit höjd för att klara ett ökat behov, säger hon.

Men för tillfället är tycket lägre än normalt. Något som också kan oroa, eftersom det kan vara ett tecken på att patienter avstår från att söka hjälp. Det kan leda till en topp senare. 

– En del patienter har sagt att de föredrar telefonkontakt i dessa tider. Men vi kan inte säga om hela minskningen beror på det. Det kan även vara en tillfällighet. Men vi vill understryka att det är viktigt att den som behöver kontakt med oss inte avstår pågår av rädsla.

Psykiatrin har vidtagit åtgärder för att undvika smittspridning. Entréer vid psykiatrin är numera låsta och patienter möts av en värd som försäkrar sig om att ingen med förkylningssymtom går in. 

– Vi har sett över lokaler och avstånd. Vi har valt att pausa några gruppverksamheter, en del har ställts in. De som inte kommer till gruppbehandling erbjuds i stället individuellt stöd, anpassat till behov och önskemål. 

Har ni drabbats av covid-19? 

– Inte bland patienterna, vi har haft misstänkta fall som inte visat sig vara det. Men vi har i dessa fall isolerat och provtagit enligt riktlinjerna. Bland personal har vi haft något enstaka fall, säger Lena Pettersson. 

Ett tiotal anställda har testats. Dels efter misstanke om smitta, dels för att försäkra sig om att de kan återgå i tjänst efter att ha varit sjuka i vanlig förkylning. 

Hur arbetar ni med äldre som är isolerade?

– Att äldre är en drabbad grupp är tar vi stor hänsyn till, exempelvis genom att ta vissa saker över telefon och tänka på handhygien och avstånd. Många äldre uttrycker en känsla av uppgivenhet, att det är extra svårt med isoleringen när man inte vet när det skall ta slut.

Hur ser sommarsituationen ut? 

– Vi kommer att ha färre vårdplatser än normalt. Just nu ser det ut att lösa sig med personalens semestrar. Att över tid arbeta i ett ansträngt läge där man är osäkert på hur covid-19 kommer att påverka arbetssituationen, gör behovet av ledighet för medarbetare extra viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!