Christer befinner sig mitt i krigets Ukraina

Christer Johansson, 51, från Skråmträsk befinner sig just nu i utkanten av Ukrainas huvudstad Kiev. När han vaknade på torsdagsmorgonen hörde han hur bomberna föll utanför fönstret. ”Det är en obehaglig känsla att inte veta vad som ska hända”, säger han.

Christer Johansson befinner sig mitt i krigets Ukraina.

Christer Johansson befinner sig mitt i krigets Ukraina.

Foto: Privat, Emilio Morenatti/AP Photo

Skellefteå2022-02-24 21:31

Christer reste till Kiev i december i fjol. Hans flickvän kommer från Ukraina och han hade tagit tjänstledigt en längre tid – planen var att paret skulle tillbringa flera månader tillsammans i landet.

– Vi hade också tankar på att resa vidare på en lång semester. Men nu har Putin förstört allt, säger han.

Vid femtiden på torsdagsmorgonen väcktes de av att en kompis till Christers flickvän ringde. Kompisen bor i Dnipro, närmare ryska gränsen.

– Han sa att nu har kriget startat. När vi sedan öppnade fönstren hörde vi tydligt hur bomberna föll. Vi bor i norra delen av Kiev, 20 kilometer från flygplatsen. Det pågår stridigheter där just nu, säger Christer.

Allting kom som en chock för paret. De har följt nyhetsrapporteringen de senaste månaderna, men hade ingen anledning att tro att hela Ukraina skulle invaderas.

– Jag trodde först inte på det. Det var som i en film. Det har fallit bomber här och var under dagen.

På eftermiddagen kom rapporter om att ryska styrkor tagit sig in i Kievregionen. Men när Norran pratar med Christer på torsdagskvällen har han ännu inte sett några marksoldater.

– Vi vet att de är på väg hit. Det är en obehaglig känsla, ska de bara stanna utanför eller faktiskt gå in i själva staden? Det är nervöst hela tiden, konstaterar han.

Vad har ni för planer nu?

– Gränsen till Polen är öppen, men trafiksituationen gör det svårt att köra västerut. Vi får avvakta i natt och sedan se hur vi ska göra. 

Vad gör ni om det blir stridigheter där ni befinner er just nu?

– Det finns en källare här, men den ger inget vidare skydd mot bomber. Vi måste isåfall gå till tunnelbanan som är en kvart bort. Men å andra sidan finns det bara bostäder här, ingenting är intressant ur militär synpunkt. Så förhoppningsvis klarar vi oss om vi bara stannar inomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!