37-åringen tog strypgrepp – våldtog kvinnan: ”Mår väldigt dåligt”

Den 37-årige mannen tog plötsligt olika grepp på den närstående kvinnan. Under detta förlopp anklagas mannen för att ha våldtagit henne.
Åklagare Anna Lundberg menar att våldtäkten utfördes delvis med våld:
– Under delar av gärningen har han hållit ett grepp om hennes hals och hand eller handled.
På onsdagen skulle de mötas igen men brottsoffret orkade inte vara i samma rättssal som mannen. Och på torsdagsmorgonen fortsatte rättegången.

Målsägandebiträdet Jenny Lundström redogjorde för hennes klients situation när rättegången inleddes i Skellefteå. Kvinnan orkar inte vara i samma sal som den misstänkte när hon ska förhöras, var målsägandebiträdets budskap. Mannen greps 26 februari och står åtalad för våldtäkt och sexuellt ofredande mot den närstående kvinnan. Förhandlingen fortsätter under torsdagen.

Målsägandebiträdet Jenny Lundström redogjorde för hennes klients situation när rättegången inleddes i Skellefteå. Kvinnan orkar inte vara i samma sal som den misstänkte när hon ska förhöras, var målsägandebiträdets budskap. Mannen greps 26 februari och står åtalad för våldtäkt och sexuellt ofredande mot den närstående kvinnan. Förhandlingen fortsätter under torsdagen.

Foto: Jonas Westling/Arkivbild/Montage

Skellefteå2025-03-26 10:17

Nyheten i korthet

  • En 37-årig man står inför rätta i Skellefteå tingsrätt, anklagad för att ha våldtagit en närstående kvinna i slutet av februari. Han anklagas också för sexuellt ofredande.
  • Kvinnan, som mår mycket dåligt efter händelsen, har krävt skadestånd på totalt 283 000 kronor.
  • Mannen förnekar brotten och rättegången fortsätter bakom stängda dörrar på grund av brottets allvarliga natur.

Skellefteå tingsrätt har sedan något år tillbaka byggt om på baksidan och området där häktade personer förs in av häktets transportpersonal.

Nu körs bilen med den misstänkte in i ett garage, dörrarna stängs och den häktade exponeras aldrig utomhus för allmänhet eller massmedia.

undefined
Numera förs de misstänkta som sitter frihetsberövade, med hjälp av häktets transportpersonal, in i ett garage på tingsrättens baksida. Därmed skyddas de från insyn, både från allmänhet och massmedia.

Tidigare fördes den misstänkte synligt in via en trappa bakom en gallerprydd parkeringsplats.

Vid halv nio-tiden på onsdagen anlände häktesbilen med den åtalade 37-åringen.

Det var i slutet av februari som den närstående kvinnan larmade Skelleftepolisen och berättade att hon hade blivit våldtagen av mannen.

Efter att han varit anhållen i sin frånvaro en kortare tid kunde mannen gripas. Den 28 februari häktades han misstänkt för våldtäkt.

Redan efter två veckor var förundersökningen klar och åklagare Anna Lundberg kunde nyligen väcka åtal.

undefined
Åklagare Anna Lundberg har kallat fyra vittnen, som antigen är nära anhöriga eller vän med målsäganden, att kalla under den två dagar långa rättegången i Skellefteå.

Våldtäkt mellan den 24 och 25 februari:

Skelleftepolisens utredning visar att mannen ska ha förmått kvinnan som inte deltog frivilligt att ”företa/tåla”, som åklagaren skriver, samlag och andra handlingar som är jämförliga med samlag.

I åtalet preciserar åklagaren de sexuella handlingarna och det påpekas att mannen utfört handlingarna trots att kvinnan sagt att hon inte ville.

Kvinnan deltog i handlingarna, menar åklagaren, som en följd av att den åtalade bland annat tagit av hennes kläder samt fört hennes huvud mot hans underliv och hållit fast hennes huvud.

– Han har också under delar av gärningen hållit ett grepp om hennes hals och hand eller handled. Han begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet, sammanfattar Anna Lundberg när hon under den inledande, offentliga delen av onsdagens rättegång redogör för brottsmisstanken.

undefined
Målsägandebiträdet Jenny Lundström berättar för Norran att hennes klient ”mår väldigt dåligt efter händelserna och att hon har varit sjukskriven”.

Sexuellt ofredande den 25 februari:

I samband med den misstänkta våldtäkten ska mannen även utsatt den närstående kvinnan för ett sexuellt ofredande, där mannen ska ha agerat på ett sådant sätt att han ”kränkt hennes sexuella integritet”, som det står i åtalet.

Kvinnans målsägandebiträde Jenny Lundström redogjorde för skadeståndsanspråken för de dubbla åtalspunkterna på sammanlagt 283 000 kronor, där den absolut största delen gäller den misstänkta våldtäkten och kränkningsersättningen.

Men det fanns också skadeståndsyrkanden om sveda och värk samt inkomstbortfall.

– Min klient mår väldigt dåligt efter händelsen och har varit sjukskriven, sammanfattar Jenny Lundström till Norran kvinnans mående efter händelserna. 

37-åringen har i förhör förnekat brotten och när rättegången startade framkom samma inställning.

– Förutom att han förnekar vill jag inte lämna några kommentarer, hans talan kommer att föras fram under förhandlingen, säger advokat Urban Rönnblom till Norran.

undefined
Advokat Urban Rönnblom är den våldtäktsåtalade 37-åringens offentlige försvarare. Förutom att han klient förnekar brott är Rönnblom sparsam med kommentarer.

 Efter en halvtimme fortsatte rättegången bakom stängda dörrar till följd av att det handlar om ett allvarligt sexualbrott.

Dessförinnan framgick att brottsoffret satt i ett angränsade rum och inte i rättssalen. Förklaringen: hon orkade inte vara i samma sal där mannen befann sig.

Inför förhöret som ska hållas under förmiddagen vädjade därför målsägandebiträdet Jenny Lundström om så kallad medhörning, att den misstänkte får lämna salen och sitta i ett angränsande rum när kvinnan förhörs om händelsen.

Vid nio-tiden på torsdagen fortsatte rättegången i Skellefteå. Flera vittnen har kallats av åklagare Anna Lundberg. Tanken är att man ska hinna klart förhandlingen under dagen.

Är du ett brottsoffer, har du något att berätta? Mejla redaktion@norran.se eller hans.berggren@norran.se.

Rättegången/bevisningen

• Förhandlingen fortsätter under torsdagen. En orsak att det behövs två dagar är att åklagare Anna Lundberg kallat flera vittnen.

• Förutom den åtalade mannen och den målsägande kvinnan är fyra vittnen kallade till rättegången som gäller åtalspunkten om våldtäkt.

• Det handlar om nära anhöriga eller vänner till den målsäganden som ska berätta om kvinnans mående efter händelsen, hennes skador, utförda undersökningar och vad hon berättat om gärningarna.

• Brottsplatsundersökning, rättsintyg och journalanteckningar för att bevisa vilka skador kvinnan ådrog sig ingår också i bevisningen. Det finns också bilder som både målsäganden själv och polisen tagit, som enligt åklagaren visar skadorna.

• Skriftliga konversationer mellan mannen och brottsoffret samt en nära anhörig som hon haft skriftlig kontakt med ingår också samt uppspelning av SOS-larmsamtalet, som pågick under tolv minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!