Annika Winsth börjar med att betona vikten av att undvika kriser.
– Stora klyftor i samhället med utanförskap är en stor risk. Det gäller ekonomiska klyftor, mellan stad och land samt mellan de etablerade och de som står utanför arbetsmarknaden, säger hon.
Annika Winsth menar att det gäller att investera för framtiden.
– På kort sikt är det viktigt att få fart på integrationen. Vi måste se till att nyanlända kan få jobb som de kan försörja sig på.
På medellång sikt gäller det att bygga lagom och i rätt segment samt att satsa på infrastrukturen, menar Annika. På lång sikt är det utbildning och livslångt lärande som bör vara i fokus.
– Varför inte inrätta en utbildningspeng som man kan plocka ut någon gång i livet när man behöver skaffa ny kunskap, till exempel en grundkurs i AI, föreslår hon.
Globalt finns det enligt henne både finansiella och politiska risker.
– Globalt är det trots allt en hygglig tillväxt. Konjunkturuppgången i USA har varat i 115 månader, vilket är den näst längsta i amerikansk historia, men toppen har passerats, berättar Annika Winsth.
I Sverige ser hon ”höstvindar” i ekonomin med en avmattning av konjunkturen. Hon konstaterar att den svenska exporten varit en besvikelse i år, men också att hushållen är mer försiktiga. Enligt Nordea beräknas den svenska tillväxten i år landa på drygt 2 procent.
– Vi tror att den kommer att ligga strax under två procent 2019.
Riksbanken signalerar att reporäntan kommer att höjas inom kort.
– Jag tycker att det är märkligt att Riksbanken höjer först nu när konjunkturen vänder nedåt. Det borde ha gjorts betydligt tidigare. Risken är att det är försent och troligen blir det bara en höjning, säger Annika Winsth.
Hennes råd är att både privatpersoner och företag bör ta höjd för högre räntor.
– Många hushåll är mycket räntekänsliga, inte minst de med små marginaler. Räntehöjningar motsvarande det Riksbanken själv indikerar kommer att slå hårt mot bostadslån och en familjs ekonomi. Att amortera eller binda räntan på delar av bostadslånen kan vara sätt att förbereda sig.
Hon har sett att både detaljhandeln och byggsektorn står inför stora utmaningar.
– Den svaga kronan gör att detaljhandeln tvingas köpa in varor till en hög kostnad. Det samtidigt som transparensen på nätet ger tuff konkurrens och gör det svårt att ta ut kroneffekten i högre priser. Detaljhandeln är dessutom inne i en stor strukturomvandling där många behöver ställa om sin verksamhet för att vara konkurrenskraftiga.
När det gäller byggsektorn måste både företag och byggherrar vara kloka och omdömesgilla.
– Vi får inte glömma att det inte var länge sedan det revs fastigheter i Sverige. Det är lätt att bli fartblind. Mer fokus på likviditeten är att rekommendera och det gäller för övrigt för alla typer av företag, avslutar Annika Winsth.