Centerpartiet har sett ljusare dagar. Valet 2022 gick inte som partiet hade hoppats och Muharrem Demirok, som valdes till ny partiledare i februari, har rekordlågt stöd hos väljarna. Till Norran berättar han om vägen framåt:
– Det är som i hockey. När Skellefteå förlorar på hemmaplan kliver spelarna in i omklädningsrummet och säger: ”det här gör vi inte om”. Och nästa gång Växjö kommer på besök så spöar man dem. Det är en inställning som även vi i Centerpartiet behöver ha.
Måhända haltar liknelsen något eftersom Skellefteå AIK inte vunnit en hemmamatch i en SM-final på nio år. Men bilden som Demirok vill förmedla är tydlig: han leder ett parti som är på hugget.
Faktum är dock att Centerpartiet backade mest av alla i höstens val. Varför gick det så dåligt?
– Väljarna ville ha svar på vardagsnära frågor om trygghet, drivmedelspriser och elpriser. Jag tycker att vi hade svar, men vi var lite för tekniska. Vi förlorade mot partier som i stället valde att förenkla och överdriva.
Sedan Demirok tog över efter Annie Lööf har han talat mycket om partiets skolpolitik. Häromdagen presenterades också centerns skuggbudget, i vilken partiet bland annat föreslår en miljard kronor till skolan.
Den så kallade lärarmiljarden föreslås viktas till skolor baserat på elevsammansättning och geografi. Centern vill också införa ett särskilt stöd till små skolor.
– Alla barn ska kunna göra en livsresa. Men i dag är det stora skillnader mellan stad och land vilket gör att skolan inte är likvärdig, säger Muharrem Demirok.
Redan i sitt första tal som C-ledare slog han fast att skolpengen bör göras om. Han anser att kommunala skolor ska få mer pengar än friskolor, eftersom de kommunala skolorna har ett större ansvar. Frågan har länge splittrat partiet.
Demirok talar gärna om vikten av profilering i skolfrågan och att centerns skolpolitik behöver breddas. Han har också gått hårt ut mot de friskolor som inte "håller måttet". Men exakt hur partiets skolpolitik ska se ut framöver är inte helt tydligt.
– Vi håller på att jobba fram ett nytt skolpolitiskt program som ska presenteras till hösten. Vad som kommer fram återstår att se. Vi ska göra en förflyttning från positionen där vi står i dag, säger han.
Vad menar du egentligen med förflyttning?
– De senaste åren när vi fått frågor om skolan har det egentligen bara handlat om vår inställning till friskolor och vad vi tycker om vinstuttag. Vi behöver göra en förflyttning för att få andra frågor.
Så vilka frågor vill du hellre få?
– Jag vill prata mer om innehållet i vår politik. Om kompetensbristen och om hur vi ska få en jämlik skola i hela landet.
Du vill ju profilera C som ett skolparti. Har du ett konkret exempel på ett typiskt centerförslag som får er att sticka ut?
– Jag får avvakta med de stora förflyttningarna till partistämman i höst. Men skolpengen är ett exempel på en jättestor fråga för oss.
Jo, men har du något annat konkret exempel?
– Haha, när man ger en julklapp ska man nog inte ge den största först. Men jag kan säga att fler beslut kommer. Vi gör en jätteförflyttning och har otroligt många företrädare som brinner för skolfrågan så jag känner mig trygg i att lyfta den som en av våra profilfrågor.
Slutligen. Hur ser du på opinionsläget just nu?
– Det är tre och ett halvt år kvar till valet så jag tar siffrorna med ett ganska stort lugn. För att dra till med en annan idrottsklyscha från Vasaloppet: Visst kan man försöka vinna spurtpriset i Evertsberg, men det är inte den personen som kliver över mållinjen först i Mora. Och för mig är det Mora som är målet, säger Muharrem Demirok.