Närsjukvårdschefen om orsakerna till problemen

En pandemi som slukar resurser, överdragen budget och svårigheter att rekrytera psykologer. Det är några orsaker till problemen på hälsocentralerna. ”Vi räcker inte till att bedriva förbättringar inom alla områden nu”, säger Camilla Andersson, närsjukvårdschef.

Enligt Camilla Andersson är det tre saker som har stor påverkan på primärvården i Skellefteå nu – det ekonomiska överdraget, pandemin och svårigheter att rekrytera.

Enligt Camilla Andersson är det tre saker som har stor påverkan på primärvården i Skellefteå nu – det ekonomiska överdraget, pandemin och svårigheter att rekrytera.

Foto: Malin Grönborg

Skellefteå2021-05-15 10:00

Hon berättar att de startat en översyn för att kartlägga resurser och arbetssätt vid hälsocentralerna.

– Vi har absolut fått signaler om att det ser ojämnt ut kring psykologer. I beställingen för hälsovalet inte står exakt angivet hur man ska möta den psykiska ohälsan hos befolkningen. Hälsocentralerna har därför fritt kunnat lägga upp arbetet och de har gjort olika. Ett syfte med omorganisationen var att få en samlad primärvård. 

Hon betonar samtidigt att psykisk ohälsa är ett område med ökande efterfrågan.

– Psykisk ohälsa är ett jätteviktigt område. Vi har i ledningen, trots pandemin, beslutat oss för att lägga kraft på detta, men det har inte gått med den fart vi önskat. En del områden har fått stå tillbaka när det gäller förbättringar. Pandemin slukar resurser just nu.

Hon berättar att psykologer dessutom blivit en attraktiva även i andra branscher. Det är svårt att få tag i personal.

Enligt personal är det både sparkrav, resursbrist och även att ledningen inte lyssnar som är ett problem.

Vad säger du om det?

– Hälsocentralerna drog över budget med 50 miljoner kronor 2019. Det motsvarar driften av en hel hälsocentral. Vi har krav på oss att komma i balans. Vi har alltså inte fått mindre med pengar.

Hon tillägger:

– Det är jättetråkigt om personalen upplever att vi inte lyssnar. Vi har stärkt upp med avdelningschefer på enheterna. Samtidigt kan jag förstå att yrkesgrupper som inte direkt är involverade i pandemihanteringen upplever att de får stå tillbaka. Jag hoppas att vi kan ha fler fysiska möten när vi är ute ur pandemin och att det skapar en bättre känsla.

Psykologer uppger att patientsäkerheten riskeras. Hur ser du på det?

– Varje hälsocentral har en medicinsk ansvarig. Jag utgår från att varje hälsocentral ser över sina prioriteringar utifrån patientsäkerhetsperspektivet. Det finns fler kompetenser än psykologer som kan möta personer med psykisk ohälsa.

När det gäller situationen för barn påpekar hon att en länsgemensam mottagning har öppnat för barn och unga.

– Det är en väg in för familjer och man hänvisas till rätt vårdnivå direkt. Vi har haft en dålig erfarenhet av att familjer hänvisas mellan hälsocentralerna och BUP. Nu signalerar hälsocentralerna att färre ärenden kommer till primärvården. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!