Varje år sammanställer länsstyrelsen i Västerbotten uppgifter som kommunerna lämnar om läget på bostadsmarknaden.
I den nya rapporten framgår att antalet färdigställda lägenheter i Västerbotten steg under 2022 jämfört med 2021 genom många projekt i Skellefteå och Umeå. Med lägenhet avses i enkäten en bostadslägenhet som är avsedd att användas som bostad oavsett i vilken hustyp den finns.
”Under 2022 påbörjades ca 1 600 lägenheter, det är ungefär i nivå med vad som påbörjades under 2015 och 2017, vilket är ett stort antal sett till vad som producerats under 2000-talet. Däremot är det betydligt färre än vad som påbörjades 2021, då drygt 2 500 lägenheter påbörjades.”, skriver länsstyrelsen.
I Skellefteå ökade antalet färdigställda lägenheter för tredje året i rad.
”Bostadsbyggandet i Skellefteå är nu uppe på nivåer som inte har skådats sedan i början av 1990-talet.”, skriver länsstyrelsen och konstaterar att Umeå och Skellefteå gör ”optimistiska bedömningar” av antalet starter av bostadsbyggande 2023.
”För 2023 är kommunernas samlade bedömning att totalt 2 753 bostäder kommer att påbörjas.”, sägs det i rapporten och att runt 80 procent handlar om bostäder i flerbostadshus i olika upplåtelseformer: Bostadsrätter, hyresrätter eller studentlägenheter,
I såväl Skellefteå som Umeå kommun är förväntan cirka 1 200 byggstarter av lägenheter under 2023.
2024 vänder förväntningarna nedåt då totalt 1 619 bostäder förväntas påbörjas i l Västerbotten, även då i huvudsak i Skellefteå och Umeå.
”Om trenden att kommunerna brukar överskatta antalet påbörjade bostäder fortsätter så indikerar bedömningarna för 2024 att det kan ske en kraftig inbromsning av antalet påbörjade bostäder i länet från och med 2024.”, skriver länsstyrelsen.
I prognosen pekas på en oro på marknaden då det både i Skellefteå och Umeå ”kommer signaler om att många byggaktörer vilar på hanen eller avbryter projekt som ännu inte byggstartats. Skellefteå kommun har också sett en minskning av antalet aktörer som har intresse av eller möjlighet att bygga.”, skriver länsstyrelsen och pekar på att ”kommunen tar tillbaka markanvisningar som inte fullföljs och försöker lösa ut byggaktörer som sitter på byggrätter för att hitta alternativa intressenter.”