På Skellefteå kommuns Morgonmöte i oktober berättade kommunens planeringschef Lars Hedqvist att etableringen av Northvolt kan leda till mellan 8 000 och 15 000 nya arbetstillfällen.
När Skellefteå kommun gjorde sin översiktsplan 2011 sattes målet till 80 000 invånare 2030. Då skulle det planeras för 3 500 nya bostäder och man skulle skapa 4 000 nya arbetstillfällen. Det målet har nu i och med Northvolts etablering ökats till 100 000 invånare, enligt Lars Hedqvist.
För att klara detta kommer det att behövas 7 000 till 14 000 nya bostäder vilket innebär investeringar för minst tio miljarder kronor, berättade Lars Hedqvist på Morgonmötet.
Han konstaterade då att många byggherrar fortfarande tvekar inför att trycka på startknappen för färdiga objekt. Sveriges Byggindustriers regionchef Johan Hallberg och organisationens chef för Västerbotten Christer Johansson tycker inte att detta är konstigt. De efterlyser nämligen att ledande politiker ger besked och uppdrag för planering och byggande av lokal infrastruktur för 1 000 enheter per år. De menar att om man reviderat tillväxtmålet i kommunen måste det kommuniceras från politiken, och det behöver innehålla en tidsplan. Detta menar de är viktigt eftersom politiska beslut bland annat ska ligga till underlag för tjänstemännens planeringsarbete, och påverkar investerares intresse för staden.
– Det kommer att innebära stort tryck på planer och bygglov. Ökade resurser kommer att krävas. Infrastruktur för nya områden behöver omedelbart påbörjas och entreprenader upphandlas, säger Johan Hallberg, som ser Northvolts etablering som en unik möjlighet för Skellefteå att växa som stad och som kommun.
Skellefteå kan, enligt Johan Hallberg och Christer Johansson, bli ett attraktivt alternativ till storstäderna och se till att nya människor söker sig till Västerbotten för ett nytt jobb och nytt boende.
– Men för att det ska bli så krävs att Skellefteås politiker tar taktpinnen. För hur den fortsatta utvecklingen nu blir, påverkas till stor del av vilka mål som sätts upp av ledande politiker. Det är svårt att göra som man alltid gjort och hoppas på annat resultat, betonar Christer Johansson.
Johan Hallberg hoppas att en stor del av byggnadsarbetarna som nu ska bygga batterifabriken kommer att välja att bosätta sig i Skellefteå.
– Dessa ska ju framöver bygga för Norrbotniabanan och alla andra byggnader som följer med en växande befolkning. Om kommunen tänker så, behövs omgående bostäder för såväl byggnadsarbetare som industriarbetare, men även för många andra yrken inom handel och service som följer med i utvecklingen, säger han.
Johan Hallberg och Christer Johansson menar att barackboenden och tillfälliga lösningar skickar signaler om att man ska jobba i Skellefteå, men bo på annan ort. Att staden antingen har lågt självförtroende beträffande attraktivitet, eller en avvaktande och tveksam inställning till nya innevånare.
– Här behöver kommunen välja vilken väg man vill gå och ge besked. Sanningen är den att den takt man nu har i byggandet medför att Skellefteå kommer att fortsätta att minska relativt andra städer i Sverige, och inte alls bli en tillväxtort, menar Christer Johansson.
Johan Hallberg konstaterar att en viktig förutsättning för att Skellefteå ska vara en tillväxtkommun är ett gott näringslivsklimat.
– Skellefteå har i allt för många år sladdat i den absoluta bottenregionen bland landets kommuner när företag i kommunen rankar hur bra det är att vara företagare i Skellefteå, och hur bra man kan samverkan med kommunen. Politiker och andra har kanske inte heller prioriterat den frågan i en verksamhet som har präglats av stagnation, säger Johan.
Han betonar att om Skellefteå nu ska förändras och gå till att bli en tillväxtort måste alla parametrar ses över, och staden behöver skapa ett mycket bra näringslivsklimat.
– Ett av många problem är och har varit konkurrens från den egna verksamheten i stället för att upphandla entreprenörer. I det avseende har Skellefteå varit blytungt förankrad i nationella bottenstriden. Om man uppenbarligen ger näringslivet sämre förutsättningar än andra städer är det svårt att attrahera företagande och investerare att satsa här, avslutar Johan Hallberg.
Northvolt efterlyser många framtida hyreslägenheter i SkellefteåNorthvolts etablering kan ge 15 000 nya arbetstillfällen