Byggboom lockar oseriösa aktörer: ”Ett växande problem”

Facket upptäckte tidigt brister på Dollarstore-bygget i Skellefteå. De representerar ett växande problem, enligt både Byggnads och Byggföretagen: ”Byggboomen drar till sig oseriösa aktörer, vi måste ställa högre krav.”

Byggnads såg problem vid Dollarstore-bygget redan i september i fjol. Då togs bland annat bilden ovan på en vallgrav utan betongbarriärer och slänter, där en man utan hjälm står i gropen. Johan Hallberg, regionchef för Byggföretagen, ser liksom Byggnads ökade risker i byggboomens kölvatten.

Byggnads såg problem vid Dollarstore-bygget redan i september i fjol. Då togs bland annat bilden ovan på en vallgrav utan betongbarriärer och slänter, där en man utan hjälm står i gropen. Johan Hallberg, regionchef för Byggföretagen, ser liksom Byggnads ökade risker i byggboomens kölvatten.

Foto: Jenny Petersson/pressbild Byggföretagen/Byggnads Västerbotten

Skellefteå2021-03-19 20:30

Dollarstore-bygget i Skellefteå är enligt Byggnads den enda större byggarbetsplatsen på orten som de varit helt portade från. Där saknas både kollektivavtal och medlemmar. Inte heller har entreprenören Hristov Bygg kontaktat facket för att stämma av vilka avtalsvillkor som gäller arbetarna, vilket normalt sett sker för arbetskraft som tas utanför EU. Byggnads kan bara försöka kommunicera med arbetarna och larma Arbetsmiljöverket.

– Men risken är att när Arbetsmiljöverkets väl kommer dit, ser de inte samma sak som vi. De måste så att säga ta dem på bar gärning, säger Daniel Envall, Byggnads. 

I torsdags kunde Norran visa hur byggarbetare utförde takarbete utan fallsele. Men enligt Byggnads har brister funnits länge. Efter tips från en medlem fotade Daniel Envall i september i fjol en vallgrav på byggarbetsplatsen. Det fanns inga betongbarriärer runt gropen, den saknade slänter och i den stod en arbetare utan hjälm, farligt nära en grävmaskin med fullastad skopa.

– Man ska inte befinna sig under hängande last, och avsaknad av barriär gör att en bil kan sladda ned i gropen. Avspärrningen mot vägen intill var bara ett plastband, säger han.

I ett svar till Arbetsmiljöverket efter en inspektion senare samma månad svarar vd Ninort Chamoun, att ”då schakt står öppet eller arbetas i” finns alltid avspärrning runt det. Men då inspektörerna besökte platsen skulle schaktet fyllas igen, menade han, varför avspärrningen tagits bort. 

undefined
Daniel Envall, Byggnads, pekar på flera brister vid denna vallgrav, där en byggare står i gropen: ”Man ska inte befinna sig under hängande last, och avsaknad av barriär gör att en bil kan sladda ned i gropen. Avspärrningen mot vägen intill var bara ett plastband”.

Thomas Rolén, ordförande för Byggnads i Västerbotten, beskriver att byggboomen i Skellefteå för med sig växande problem, då den lockar alltfler oseriösa aktörer. 

– Många lokala företag sköter sig hyfsat bra, men de har fullt upp med jobb just nu. Då blir det vanligare med utländska företag. Många, till och med kommuner, kan söka aktivt efter entreprenörer från andra länder. Det blir kortsiktigt billigare om utländsk arbetskraft anlitas. Men med såna kan det bli dyrt i förlängningen för beställaren, säger han. 

Johan Hallberg, regionchef för Byggföretagen i Västerbotten, ser samma problematik. 

– Vi är ganska eniga om problemen, facket, Byggföretagen och politikerna. Det som ska till nu är att vi måste börja ställa högre krav och också följa upp dem, säger han.

Byggföretagen har tagit fram ett material till stöd för både konsumenter och beställare om vad de ska tänka på när de upphandlar. Råden gäller även kommunerna, som i högre grad tilldelar mark.

– I exempelvis Skellefteå upplever vi att man varit lite naiva, man har haft inställningen att allt nytt är bra för Skellefteå. Men politikerna måste förstå att det nu även kommer lycksökare, som inte är intresserade av Skellefteås framgång, utan bara sin egen. 

undefined
Johan Hallberg, regionchef Byggföretagen Norra Norrland, säger att även kommunerna har ett ansvar: ”Kommunerna måste ställa tydligare krav då de kontaktas av aktörer som vill köpa mark och bygga butiker”.

Kommunerna måste ställa tydligare krav, fortsätter han, då de kontaktas av aktörer som vill köpa mark och bygga butiker. 

– Hur har entreprenören bedrivit sina byggen förut, kolla med oss, facket eller ekobrott. Har de tidigare gjort allt rätt, då är chansen stor att det blir bra. Varför ska kommunen tilldela mark till den som är oseriös?

Byggföretagen granskar samtliga sina medlemmar: De ska bland annat ha kollektivavtal, betala skatt och ha ett fast arbetsställe i Sverige.

– I förlängningen är det här en fråga som kan slå mot hela samhällsutvecklingen. Får vi inte in skatter till samhället så blir ju konsekvensen förödande, då blir det här lite billigare bygget plötsligt väldigt, väldigt dyrt, säger Johan Hallberg. 

Marcus Taberman är fastighetsutvecklare vid Nalyd Fastigheter AB, byggherre för Dollarstore-bygget. Efter att han fick kännedom om saken begärde han in underlag som visade att företaget hade rätt utrustning för taksäkerhet.  

Norran visar honom bilden där byggarbetaren saknar sele. 

– Jag kan inte avgöra enskilda bilder, bara säga att det självklart ska vara en säker arbetsplats för alla. Vi förutsätter att allt sköts rätt hos de entreprenörer vi upphandlar. Vi har inte sett några indikationer från Arbetsmiljöverket eller Byggnads att det inte skötts rätt. 

Varför ställer ni inte krav på kollektivavtal?

– Vi ställer inga krav på fackförbund hos TE i dagsläget, men det är absolut en sådan sak vi skulle kunna se över. Det är klart att jag följer upp sådana saker, jag tar det på största allvar, säger Marcus Taberman.  

Norran har utan framgång sökt Ninort Chamoun, vd för Hristov Bygg.  

Fakta

När företag inte lever upp till arbetsmiljölagens krav kan de avkrävas sanktionsavgifter. Byggbranschen är en av de branscher där flest sanktionsavgifter döms ut. Den vanligaste orsaken är avsaknad av fallskydd. Det är Arbetsmiljöverket som har i uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!