Ica Maxi inför ny metod för att minska matsvinnet

Nu kan kunder själva sänka priset på varor med kort datum på Ica Maxi Skellefteå. Syftet är att minska matsvinnet. "Ju närmare bäst-före-datum varan är desto mer rabatt", berättar handlaren Åke Persson.

Handlaren Åke Persson på ICA Maxi Skellefteå ser den nya metoden som ett sätt att ta butikens hållbarhetsarbete till en ny nivå.

Handlaren Åke Persson på ICA Maxi Skellefteå ser den nya metoden som ett sätt att ta butikens hållbarhetsarbete till en ny nivå.

Foto: Pressbild

Skellefteå2021-08-26 21:00

Varje år kastas det 1,3 miljoner ton mat i Sverige. För butikernas del beror matsvinnet ibland på att varor hinner passera bäst-före-datum innan de blir sålda. ICA Maxi Skellefteå är nu en av de första butikerna i landet som provar den nya metoden för att lösa problemet. 

– Det här är ett kul sätt att ta vårt hållbarhetsarbete till nästa nivå, säger Åke Persson. Vi kommer att kolla datum och prissänka varor precis som tidigare, men det här blir ett komplement.

undefined
Handlaren Åke Persson på ICA Maxi Skellefteå ser den nya metoden som ett sätt att ta butikens hållbarhetsarbete till en ny nivå.

Kunden registrerar själv varan i en kort datum-station och därefter skrivs en ny prislapp ut.

– Om kunden hittar en vara som bara har tre dagar kvar till bäst-före-datum tar man med den till stationen. Där kan man skanna varan och få en ny, billigare prislapp, förklarar Åke Persson.

undefined
Ica Maxi Skellefteå är bland de första i landet att prova den nya metoden för att minska matsvinn. Vid en station kan kunden själv scanna varor som är nära bäst-före-datum.

Konceptet lanserades för bara två månader sedan, men butiken har redan hunnit få en hel del positiv respons.

– Lösningen har fått ett varmt mottagande av våra kunder. Man uppskattar att få hjälpa till och göra klimatsmarta val, ingen vill ju slänga mat helt enkelt.

undefined
Personalen på Ica Maxi Skellefteå är entusiastiska över den nya metoden för att minska matsvinn. På bilden ser vi butikschef Patrik Nilsson, Pygge Lundmark, kött och chrarkansvarig, Sofie Grenholm, mejeriansvarig, och Thomas Hultmar, försäljnigschef.

Butikschefen Patrik Nilsson ser det som en hållbarhetssatsning som han hoppas ska kunna minska matsvinnet i den egna butiken, men också hos andra.

– Vissa varor tar längre tid att förbruka och då ska man välja ett längre datum så man inte riskerar att slänga. Vi vet att många av våra kunder äter maten redan samma kväll och då vill vi uppmuntra till att välja ett kortare datum. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!