Företagsklimatet i Skellefteå förbättras – Norsjö och Malå backar

Skellefteå klättrar 50 platser i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Arvidsjaur och Arjeplog förbättrar sig också kraftigt medan rankingen i Malå och Norsjö kraftigt försämras.

Lorents Burman är nöjd över den förbättrade rankingen i företagsklimatet.

Lorents Burman är nöjd över den förbättrade rankingen i företagsklimatet.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2024-09-25 21:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå klättrar 50 platser i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimat, medan Norsjö och Malå försämrar sin position.
  • Arvidsjaur och Arjeplog förbättrar sina positioner kraftigt, medan Robertsfors uppvisar en mindre förbättring.
  • I Västerbotten hamnar Lycksele högst upp i rankingen, medan Storuman är den kommun som klättrar mest jämfört med föregående år.

Skellefteå går nu från plats 258 till 208. Arvidsjaur klättrar hela 69 platser från 149 till 80. Arjeplog klättrar 43 platser från 181 till 138 och Robertsfors uppvisar en liten förbättring med plus 7 platser från 168 till 161.

Sämre ser det ut för Norsjö som backar 33 platser i rankingen, från 109 till 142. Malå backar ännu mer, nämligen 47 platser, från nummer 74 till 121.

– Vi har lagt stort fokus på att föra en öppen dialog mellan kommunen och näringslivet. Det är både en nyckel till att skapa ett bättre företagsklimat och för att hantera samhällsomvandlingen och de utmaningar vi står inför, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå i ett pressmeddelande.

undefined
"Lycksele är en kommun som visar vad som är möjligt att åstadkomma om man bestämmer sig för att skapa ett bättre företagsklimat", säger Mats Andersson.

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå, välkomnar Skellefteås förbättring i företagsrankingen – men kritiserar kommunens konkurrens.

– Det är djupt problematiskt att det lokala näringslivet fortsatt upplever att kommunen konkurrerar med privata företag inom vissa sektorer. Skellefteås lokala näringslivspolitik borde handla om att stötta företag, inte att ta marknadsandelar från dem, kommenterar han i ett pressmeddelande. 

undefined
"Skellefteås lokala näringslivspolitik borde handla om att stötta företag, inte att ta marknadsandelar från dem," kommenterar Andreas Löwenhöök.

När det gäller Västerbotten hamnar Lycksele högst upp i rankingen med plats 73 – en ökning för den kommunen med 12 placeringar.

– Lycksele är en kommun som visar vad som är möjligt att åstadkomma om man bestämmer sig för att skapa ett bättre företagsklimat. 2017 låg kommunen på plats 266, men ett målmedvetet och systematiskt arbete från kommunens sida har gett resultat, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv Västerbotten i ett pressmeddelande.

undefined
"Arvidsjaurs systematiska arbete fortsätter att ge resultat och kommunen upprepar sin imponerande utveckling från fjolårets ranking", säger Hans Andersson.

Storuman är den kommun i Västerbotten som klättrar mest jämfört med förgående år. De ökar med 87 placeringar och hamnar på plats 176.

I Norrbotten tar Boden förstaplatsen i länet med plats 51 följt av Arvidsjaur. Älvsbyn och Arvidsjaur är två av de tio kommuner i riket som förbättrar sitt företagsklimat allra mest detta år.

– Arvidsjaurs systematiska arbete fortsätter att ge resultat och kommunen upprepar sin imponerande utveckling från fjolårets ranking, säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!