LIVE-TV: Presskonferens efter Northvolts chockbesked

Strax efter Northvolts chockvarsel kallade Skellefteå kommun till presskonferens. Löftet till de drabbade: "Vi kommer göra allt för att ni ska kunna stanna här."

Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten, Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör och Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, ska delta på pressträffen.

Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten, Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör och Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, ska delta på pressträffen.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2024-09-23 14:14

Du hittar Norrans liverapport om storvarslet här

– Det är klart att det är ett jättetråkigt beslut som kom idag, men det budskap vi vill lämna på den här presskonferensen är att de här människorna behövs i den här regionen. Vi har ett otroligt stort arbetskraftsbehov, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Efter det första beskedet från Northvolt för två veckor sedan, att 300 personer riskerar jobbet när en del av fabriken stängs tillsvidare, har myndigheterna jobbat tillsammans för att förbereda sig på olika scenarier. Bland annat har kontakter tagit med näringsliv, arbetsförmedling och Tillväxtverket.

Exakt hur man ska ta hand om alla som nu riskerar att stå utan jobb är inte klart.

– Vi behöver jobba nära arbetsgivare och fack och framför allt identifiera behoven; behövs utbildning, hur matchar vi mot de jobb som finns och så vidare. Men vi har haft arbetskraftsbrist länge, så det finns stora möjligheter att få nya jobb i vår region, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten. 

Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå säger att beskedet är tufft och skapar oro, inte minst bland de anställda som riskerar att drabbas.

– De känner stor oro, därför vi meddelar här idag att kommunen tillsammans med andra aktörer försöker arbeta för att ta tillvara den kompetens som friställs, säger han.

Men det är tusen personer, finns det plats för dem? 

– Det finns plats för väldigt många människor. Sen handlar det om vilka som väljer att stanna kvar, men vårt mål är att skapa förutsättningar för att de som varslas ska få en chans att stanna kvar här, säger Lorents Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!