Norran har det senaste året berättat om en mängd rättsfall där män åtalats och dömts för hot, våld och kränkningar mot kvinnor och barn.
Behovet att hitta dessa våldsutövare är stort, och inte minst att förebygga hot och våld inom familjen.
”Bryt våldsarvet”
Norran berättar i dag om satsningen ”Bryt våldsarvet”, som görs av Skellefteå kommuns socialtjänst och psykiatrin. ”Bryt våldsarvet” bygger på en norsk metod sedan flera år tillbaka.
Mer i detalj, vad handlar ”Bryt våldsarvet” om och till vilka riktar sig de förebyggande insatserna?
Anna Gustafsson och Jonerik Nilsson arbetar med projektet och berättar att det kan beskrivas som ”föräldraförberedelse mot våld”.
Kursen riktar sig till par som väntar barn och par som har barn under fem år. Deltagarna ska vara vuxna över 23 år.
Frågan är då: hur kan ”Bryt våldsarvet” hjälpa en person som är i riskzonen för att utöva hot och våld?
”Hur det påverkar”
– Att förstå och få kunskap om hur uppväxt och erfarenheter påverkar en som förälder, möjlighet att förstå sina våldserfarenheter och få kunskap om vad barn behöver – och genom detta bli tryggare som förälder, säger Anna Gustafsson.
– Vi vill också öka känslan av att duga genom att dela tankar, rädslor och erfarenheter i en grupp av människor med liknande erfarenheter, tillägger Jonerik Nilsson.
Kan vem som helst gå den här kursen?
– Nej, man kan inte gå kursen om man redan använder allvarligt våld mot sina egna barn. Däremot kan man delta om det finns tidiga tecken på aggressionsproblem mot barnen. Man kan inte heller delta om man har ett missbruk eller allvarlig psykisk ohälsa. Inte heller om man lever i ett förhållande där man utsätter sin partner för våld eller blir utsatt av sin partner, då måste andra insatser sättas in, sammanfattar Anna Gustafsson.
Vilka olika teman kommer kursen att ha?
– Det handlar om frågor om vad våld är, motgifter mot våldet, familjemönster, föräldraroll och föräldraidentitet, vad är ilska, barnens naturliga utveckling och hur man gå vidare med de erfarenheter och verktyg som den här kursen har givit, svarar Jonerik Nilsson.
Anna Gustafsson, behandlare: Att vi utbildar ”ambassadörer”, alltså professonella i ”Bryt våldsarvet” innebär att de blir kunskapsbärare, de kan bidra i sitt dagliga arbete att upptäcka våldsutsatta och hitta personer som är i behov av att gå kursen.