Brottsoffret Jörgen om förra Skellefteparet: ”De är skyldiga mig en kvarts miljon kronor”

Han tittar i de gamla tidningarna, han påminns om hur han och sambon utnyttjades och lurades av det förra Skellefteparet. Och för brottsoffret Jörgen Olsen är inte kränkningen över: ”Skadeståndet tickar på och är nu uppe i en kvarts miljon kronor”, säger han.

Torsdag 5 mars 2009, Norran följer rättegången vid Stockholms tingsrätt och berättar om Jörgen Olsen och ex-sambons möte med Skellefteparet. Den blir ett möte, precis som rubriken antyder, med mycket starka känslor.

Torsdag 5 mars 2009, Norran följer rättegången vid Stockholms tingsrätt och berättar om Jörgen Olsen och ex-sambons möte med Skellefteparet. Den blir ett möte, precis som rubriken antyder, med mycket starka känslor.

Foto: Norran

SKELLEFTEÅ2018-12-29 08:01
undefined
Jörgen Olsen var ett av brottsoffren för Skellefteparets bedrägeribrott i ”Härvan i paradiset”. Nu har det gått tolv år – och Jörgen har ett skadeståndskrav på drygt 250 000 kronor.

Den här dagen har Jörgen Olsen, som så många andra dagar, varit ute och kört bil längs Norrlandskusten i sitt arbete som säljare.

Stoppet på hotellet i Skellefteå är efterlängtat, under ett arbetsår blir det runt 7 000 mil i bil för Jörgen.

Vi har setts förut, både i hans hem i Skoby utanför Uppsala och i Stockholms tingsrätt. Och varje gång har det handlat om samma sak.

Härvan i paradiset.

Den korta bakgrunden är följande: Jörgen och dåvarande sambon, som också medverkat i flera Norran-intervjuer, polisanmälde det förra Skellefteparet för bedrägeri.

undefined
Under ett arbetsår blir det runt 7 000 mil i bil för Jörgen Olsen. Det är inte bara en gång som tankarna stannat kring ”Härvan i paradiset” under dessa resor.

Detta efter att ett friskvårdsprojekt i Thailand, som inleddes 2007, blev ett enda luftslott – och där Jörgen och ex-sambon kände sig lurade på 123 000 kronor.

Det förra Skellefteparet dömdes till fängelse samt att betala denna summa i skadestånd.

Det innebär att brottsoffret Jörgen, sedan flera år tillbaka, punktligt ett par gånger varje år får ett brev från kronofogdemyndigheten.

Så här skrev Norran om brottsoffer tidigare i höst:

Ny artikelserie i Norran: Därför sätter vi brottsoffren i centrum

Längst upp på brevet står det ”Skuldspecifikation”, och sedan finns namnen uppräknade på alla som har skadeståndskrav mot det förra Skellefteparet.

Jörgen Olsen är en av dessa.

Hur ser det ut i dag, Jörgen, har du sett till något skadestånd?

– I ett tidigt skede, när det gjordes utmätning hos Skellefteparet, fick vi brottsoffer dela på några tusenlappar vardera efter försäljning av bland annat smycken. Men det är allt, något annat har varken jag eller någon annan fått, som jag förstår det. Paret har ju lurat så många så det blev bara skärvor kvar att dela på efter den utmätningen.

undefined
Vid Kronofogdemyndigheten finns uppgifter om det förra Skellefteparets skulder till brottsoffren i ”Härvan i paradiset”.

Skadeståndet på 123 000 kronor från domen i Stockholms tingsrätt den 3 april 2009 fastställdes av Svea hovrätt den 7 april 2010, och räknas från den 22 januari 2007 då bedrägeribrottet bedöms ha inletts. Alltså för tolv år sedan.

Summan 123 000 kronor har därefter vuxit rejält.

Vad är skadeståndskravet uppe i nu, Jörgen?

– Här i papperen från kronofogden, som gäller både mannen och kvinnan, står det angivet 254 000 kronor. Det är deras gemensamma skuld till mig.

undefined
Norran onsdagen den 28 december 2011: det internationellt efterlysta paret från Skellefteå hade gripits i Vietnam. Tack vare tips från Norrans läsare kunde mannen och kvinnan hittas.

Istället för att avtjäna fängelsestraffet och börja betala av skadestånden valde det förra Skellefteparet att fly till Vietnam.

Norran berättade den 10 december 2010 att mannen och kvinnan var internationellt efterlysta. Paret greps av polis i Vietnam den 23 december.

Att många människor – sedan de läst Norrans artiklar om att paret var internationellt efterlyst – tipsade polisen om var mannen och kvinnan befann sig i Vietnam, var en bidragande orsak till att paret kunde gripas och utlämnas till Sverige och föras till fängelse. Detta bekräftade polisen för Norran i intervjuer i slutet av december 2010.

undefined
”Det ser snyggt ut i domarna från tingsrätten o hovrätten, men sanningen är att brottsoffren är sist i kön”, påpekar Jörgen Olsen.

Hur kändes det som brottsoffer när du fick veta att paret flydde för att slippa avtjäna fängelsestraffet på två och ett halvt år?

– Det var som ett hån, ett slag i ansiktet. Efter att domen fastslagits i hovrätten trodde vi ju att rättvisa skulle skipas och de skulle få krypa in i finkan. Men tack och lov uppmärksammade Norran att de var efterlysta. För den egna självkänslan var det viktigt att de här personerna skulle avtjäna straffet.

Jörgen Olsen om känslorna: Pengarna är väl en sak, men hur de missbrukade vårt förtroende, vår generositet, är någonting helt annat. Det sveket går inte att beskriva.

Men det är ju bara en del i att få upprättelse, du saknar ju fortfarande drygt 250 000 kronor?

– Ja, och det är nästa steg att bli utsatt för ett brott som handlar om pengar och inte personskada. Det här var ju pengar som man satsade för att försöka etablera sig i Thailand, och ha som mål att senare även flytta ner och bosätta sig där. Alla dessa drömmar och mål krossades av de här bedragarparet, svarar Jörgen.

undefined
Skadeståndet till Jörgen Olsen på 123 000 kronor, från domen i Stockholms tingsrätt den 3 april 2009, fastställdes av Svea hovrätt den 7 april 2010. Skadeståndet räknas från den 22 januari 2007 då bedrägeribrottet bedöms ha inletts.

Det svenska rättssystemet bygger att att den som utsätts för ett förmögenhetsbrott i första hand ska begära skadeståndet av den som döms för brottet.

Utsätts man däremot för brott mot person, exempelvis våldsbrott eller sexbrott, får brottsoffret vanligtvis ersättning via brottsoffermyndigheten ifall den dömde inte själv har några pengar att betala skadeståndet med.

Jörgen Olsen påpekar att han som brottsoffer dessutom är sist i kön, eventuella pengar som brottslingarna får in går ofta till andra prioriterade skulder, till exempelvis banken och CSN (studieskulder).

undefined
”Jag minns hur mycket tid vi lade ned på detta planerade friskvårdsprojekt, hur vi trodde på Skellefteparets engagemang”, berättar Jörgen Olsen.

– Det ser snyggt ut i domarna från tingsrätten och hovrätten, men sanningen är att brottsoffren är sist i kön. Här tycker jag att staten skulle gripa in och ta ett större ansvar och hjälpa oss brottsoffer med skadestånden, och att staten i ännu större omfattning blev den som jagar den enskilde brottslingens pengar och reglera vad den dömde brottslingen måste betala.

Tror du att du får dina pengar en vacker dag?

– De här pengarna skulle ge guldkant på tillvaron, så visst hoppas man. Men kronofogdemyndigheterna gör inte mycket, trots att man tipsar om hur sådana här bedragare tar in mer pengar än de deklarerar för.

Hur minns du härvan i paradiset, hur minns du det förra Skellefteparet?

– Jag minns hur mycket tid vi lade ned på detta planerade friskvårdsprojekt, hur vi trodde på deras engagemang, hur vi öppnade famnen och lät dem sova över i vårt hus utanför Uppsala. Men framförallt minns jag hur de vävde in oss i alla deras lögner.

undefined
Torsdag 5 mars 2009, Norran följer rättegången vid Stockholms tingsrätt och berättar om Jörgen Olsen och ex-sambons möte med Skellefteparet. Den blir ett möte, precis som rubriken antyder, med mycket starka känslor.

Och det är svårt att glömma Jörgens ex-sambos ord i Stockholms tingsrätt i början av mars 2009, när hon beskrev hur det kändes att vara ett brottsoffer:

– De var ju först så trevliga, så mysiga människor. Nu är allt så äckligt. Jag har städat, jag har hittat lösnaglar, jag har bränt sängkläderna där de låg. Jag mår väldigt dåligt av det här.

Från drömhuset i Thailand till flykten till Vietnam: Förra Skellefteparets skuld till offren är drygt 1,7 miljoner kronor

Jörgen Olsen minns tillbaka: Kvinnan presenterade sig bland annat som frilansjurist som arbetade på EU-kommissionen. Kan du tänka dig, allt det där blåste de oss på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!