Brokk är känt för att företagets maskiner kan brukas vid allvarliga händelser vid nukleära anläggningar, men har även använts för omhändertagande av så kallade blindgångare från andra världskriget.
Våren 2011 flög ett specialchartrat plan med Brokk-robotar till Japan där de användes för arbeten efter Fukushima-olyckan. Robotarna var specialkonstruerade för att klara hög radioaktiv strålning och de kunde manövreras på en kilometers avstånd.
Företaget bevisade där sin kompetens . Våren 2020 fick Brokk beställningar på två maskiner till en asiatisk kund i den nukleära industrin. Resultatet är de mest tekniskt mest avancerade demoleringrobotarna som tagits fram under Brokks 44-åriga historia.
Norran träffar trion: Tobias Nyström, projektledare, Anders Labba, affärsområdesansvarig nukleärt, och Andreas Nyström, elkonstruktör, som jobbat med allt från kund till utvecklingen av produkten.
– Vi är väldigt stora på de här produkterna bland annat efter att vi var i Fukushima. Den som jobbar med maskinen ska vara så långt som möjligt från platsen för att undvika exponering för strålning, berättar Anders Labba.
– Vi har utvecklat en ny skräddarsydd lösning för trådlös styrning och videoöverföring, berättar Tobias Nyström.
Den normala räckvidden vid trådlös drift är 250 meter. Den nya maskinen klarar tre kilometer.
För att uppnå de stora avstånden har Brokk kopplat demoleringsroboten, som kan använda en mängd av företagets verktyg, till en relästation. Genom en egen utvecklad mjukvara för mätning av strålning och Brokks video/audio-system kan operatören få all information den behöver för att utföra det komplicerade jobbet.
– Roboten drivs av ett diesel/batteri hybridsystem för att man ska kunna uppnå lång drifttid och få den kraft man behöver. Detta system möjliggör även att vi kan, vid eventuella oförutsedda händelser, evakuera robotarna med ett nödkörningssystem, berättar Anders Labba.
De nu aktuella robotarna har skickats till kunden, men i Skellefteå finns en autentisk utbildningsplats i form av ett kontrollrum där det går att träna driften av maskinen.
– Vi har fler kunder som är intresserade av den här typen av robot och vi är redo att anta utmaningen med långa processer genom statliga myndigheter som ofta är inblandade, säger Anders Labba.