Brokk lanserar helt ny produkt för världsmarknaden

Brokk har nu utvecklat en helt ny produkt, Brokk Descaler, som ska underlätta säker rivning i trånga vertikala utrymmen på cementverk. ”Intresset för maskinen är enormt”, säger Brokks försäljningschef Joakim Furtenback.

”Intresset för den är enormt”, berättar Joakim Furtenback (t v) om Brokks nya produkt som är mycket inriktad på rivning inom cementindustrin. Patrik Lindqvist har varit med och utvecklat den.

”Intresset för den är enormt”, berättar Joakim Furtenback (t v) om Brokks nya produkt som är mycket inriktad på rivning inom cementindustrin. Patrik Lindqvist har varit med och utvecklat den.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2020-12-22 07:00

Norran var på plats då den första roboten som var klar testades på hemmaplan på Hedensbyn i Skellefteå.

Redan nu är det klart att den ska ut och visas upp på flera platser under våren, inte bara i Sverige utan också Lettland och Rumänien är klara för demonstrationer.

Cementindustrin är en stor och tydlig tänkt kund.

– Tidigare har man rivit slagg och tegel på cementverken manuellt och arbetet inne i en cistern eller cyklon är väldigt farligt. Descaler tar bort risken, den är mycket säkrare att använda, säger serviceingenjören Patrik Lindqvist som varit med från början i utvecklingen av produkten.

Arbetet har pågått i över två år innan Brokk Descaler nu ser dagens ljus och kan visas hos kund.

– Våra kunder har använt våra produkter till att försöka göra den här typen av jobb, men de har inte nått överallt med den traditionella Brokken. Vi får idéerna från hur kunderna använder våra produkter och vi tar tillvara på det, berättar Furtenback.

Han konstaterar att det i dag finns 2000 cementverk i världen och att det därför finns en betydande massa att bearbeta för Brokk.

– Vi tror inte att alla ska ha en sådan här, men vi ska försöka nå ut till alla på ett eller annat sätt. Hur många vi lyckas övertyga är svårt att säga, men intresset har varit enormt, konstaterar Furtenback.

Han och Patrik Lindqvist berättar att det är första gången som Brokk nu tagit fram en produkt som inte är en ytterligare modell av den klassiska rivningsroboten som går på larvband, även om tillämpningar från den finns med.

– Det här är en helt ny lösning.  Sedan 40 år har vi sålt maskiner till ugnarna på  cementverk. Då har man använt de vanliga Brokkarna, men vi har alltid sett problemen som kunden har i tornet som matar mateial till cementugnen. Alla har frågat oss: hur kan vi använda Brokken där? Det är nu först som vi har kunnat ta fram en lösning, berättar Furtenback.

Produkten är ännu i ett mycket ungt stadium.

– Vi tittar på hur vi ska kunna serieproducera den framöver. Det här är den första demomaskinen som vi har tagit fram.

Förhoppningen på Brokk Descaler är stor. Redan i slutet av 2021 är förhoppningen att den ska vara i serieprouktion.

– Den andra halvan av 2022 eller 2023 räknar vi med att ha fått igång försäljningen. Det är långa ledtider. Nu visas den. Sean ska det ansökas om pengar på företagen inför budgeteringen. Det gör att det kommer att dröja till 2022 innan försäljningen kan ta fart, berättar Furtenback.
Är det här en lönsam produkt för cementverken?

– Lönsamheten syns i den besparing som de kan göra. Det kan behövas tio personer i skift att riva ut slagg eller tegel i en cyklon. Med den här produkten kan två eller tre personer köra dygnet runt, säger Lindqvist.

– Vi ökar också produktiviteten. Cementverken får genom Descalern mer tid som de kan producera cement. Varje timme är jättemycket pengar, fortsätter Furtenback.

Men det handlar inte bara om pengar. Frågan är om inte säkerhetsaspekten kommer att väga ännu tyngre. 

–I dag byggs byggställningar inne i cyklonerna, säkerhetsnät sätts upp i taket och sedan skickas folk in med handhållna verktyg som ska bila lös cementen. Nu kan jobbet göras genom att bara stoppa in  Descalern genom öppningen. Ingen människa är där under rivningsjobbet, berättar Furtenback.

Brokk

2016 kunde Brokk se tillbaka på 40 år som tillverkare av fjärrstyrda rivningsmaskiner.

Bröderna Per-Martin och Lars Holmgren drev 1976 företaget PE Holmgren Grävsmaskinfirma, vilket hade grundats av deras far, tillsammans. Per-Martin Holmgren såg hur personal gjorde rivningsarbete för hand på Rönnskärsverken. Bröderna började fundera och efter en hel del utveckling hade maskinen, tids nog Brokk, sett dagens ljus. Den hette då Mini-Max.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!