Brokk kan lösa tysk huvudvärk

Skellefteföretaget Brokk har presenterat en lösning på ett nationellt tyskt problem. Då den premiärvisades i Hamburg i somras ledde det till en mycket stor uppmärksamhet i media.

Så här såg det ut då Brokks trådlösa robot visade hur den kan användas vid bombdesarmering. Visningen gjordes i Hamburg i juli.

Så här såg det ut då Brokks trådlösa robot visade hur den kan användas vid bombdesarmering. Visningen gjordes i Hamburg i juli.

Foto: Bild från Brokk

Skellefteå2019-09-03 17:45
undefined
Så här såg det ut då Brokks trådlösa robot visade hur den kan användas vid bombdesarmering. Visningen gjordes i Hamburg i juli.

Det handlar om att ta hand om bomber från andra världskriget som legat odetonerade i mer än 75 år, så kallade blindgångare.

Den fjärrstyrda rivningsroboten har i dag en mängd användningsområden, en stor bredd utöver hur det var vid starten då den föddes som en idé att underlätta arbetet att ta bort slagg vid blyugnen på Rönnskärsverken.

Trådlöst

Brokk har i dag ett segment som är specialiserat på frågor inom området”security and rescue”, som nu tagit steget in i Tyskland.

Den tyska motsvarigheten till den svenska räddningstjänsten har en division under sig som hanterar de fall av tusentals odetonerade bomber som påträffas varje år.

undefined
Marknadskommunikatören Britta Larsson, försäljningschefen Joakim Furtenback och projektledaren Tobias Nordin hoppas att fler tyska delstater ska välja Brokks lösning för desarmering av bildgångare.

Brokk har nu utvecklat en möjlighet att använda roboten och alla dess verktyg trådlöst med kamera och ljud fjärrstyrt på upp till en kilometers avstånd.

Visades i Hamburg

Den 17 juli visades den och dess möjligheter upp i Hamburg under stor mediebevakning.

– Det känns kul att media visat ett stort intresse av introduktionen av vår robot inom detta segment, säger marknadskommunikatören Britta Larsson.

Jätten Bild, Tysklands mest sålda dagstidning, hade rubriken ”Nya bombroboten Brokk 120 D skyddar brandmännen”. En annan tidning tyckte att scenen då roboten var i drift var som hämtad ur ”Star Wars”.

– Vi har utvecklat maskinen under senaste åren med mycket ny teknik och nya mjukvaror. Det här handlar om föremål på flera hundra kilo som den hanterar, berättar Tobias Nordin, projektledare på teknikavdelningen.

Utvecklats i Skellefteå

– Det har inte funnits någon motsvarande lösning, fortsätter Nordin och konstaterar att de som kör roboten kan transportera den till de platser eller de skyddsområden där bomben ska detoneras.

Roboten har också verktyg som kan hjälpa till vid kontrollen av blindgångaren.

– Vi har jobbat en tid på att få fram den här applikationen. För första gången kan en Brokkrobot köras helt trådlöst med hjälp av kameror. Mjukvaran till den har utvecklats av personer här i huset, fortsätter Nordin.

”Stort intresse”

Efter sommarens presentation funderar nu många bundesländer, delstater, i Tyskland om de ska satsa på Brokk-roboten.

– Vi tror och hoppas att de ska följa efter. Det finns ett stort intresse efter den uppmärksamhet som vi fick i medierna, säger försäljningschefen Joakim Furtenback.

Odetonerade bomber i Tyskland

Samtliga tyska delstater har egna enheter för sprängämnesdesarmering, berättade Dagens Eko i fjol. Ungefär 5 500 fynd av odesarmerade bomber och liknande görs varje år i Tyskland, vilket säger en del om både storlek och risk. Bara i Berlin bedöms 3000 bomber från andra världskriget finnas kvar.

Att fynden ökar beror på att det sker många nybyggen i storstäderna. Alla byggplatser letas igenom efter sprängämnen speciellt gamla fabriks- eller järnvägsområden.

Det är oftast kommunerna som organiserar evakueringsinsatserna, där hela stadsdelar kan behöva utrymmas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!