Storfallets kraftverk i Kågeälven uppfördes 1918 och togs i drift 1920. Den nedlagda kraftstationen, som Skellefteå Kraft äger sedan 2006, ligger nedströms Storkågeträsket relativt nära Björkdalsgruvan.
I dag återstår några dämmande delar bestående av rester av den gamla dammen.
Skellefteå Kraft har, efter att ha fått besked om förutsättningarna för hur omprövning av vattenkraften ska hanteras, nu gått in med en ansökan hos Mark- och miljö domstolen om ”att tillståndet ska återkallas och att domstolen ska förordna om utrivning av kvarvarande dammanläggning.”
Företaget berättar att åtgärder ska göras för att så långt som möjligt ”tillgodose vattenhushållning, natur-, rekreations- och kulturmiljövärden vid anläggningen och i området”. Dessutom skriver Skellefteå Kraft att företaget har, i samband med utrivningen, en avsikt att rusta upp de vägar som berörs av åtgärderna.
Dammkrönet används i dag som överfart: ”Överfarten är idag i dåligt skick och avstängd för biltrafik och som följd av utrivningen kommer överfarten att försvinna.”, skriver Skellefteå Kraft.
Då Mark- och miljödomstolen gick ut och begärde in åsikter om planerna var det användandet av dammen som bro som väckte mest åsikter bland det tiotal som återkopplade.
Stavaträsk Skoterklubb önskar att bron i Storfallet behålls, renoveras eller ersätts med en ny bro.
Bron i Storfallet är en viktig länk för lederna som sammanbinder Kågedalen med Boliden, Stavaträsk, Jörn och Storklinta och är enda säkra leden över Kågeälven för skoteråkare vintertid, menar föreningen.
”Prioritet måste vara säkerheten för de som passerar detta vattendrag”, skriver den.
Flera privatpersoner håller med.
”Som ortsbo har jag stort intresse av att den möjlighet som idag finns att passera över älven vid Storfallet finns kvar även i framtiden, Skellefteå Kraft måste därför bygga en ersättningsbro för gångtrafik och trafik med fyrhjuling eller snöskoter på samma plats, om den nu befintliga bron blir riven.”, skriver en av dem
I området har Björkdalsgruvan tillstånd på en fastighet att leda bort ytvatten till sin verksamhet.
”Björkdalsgruvans och Skellefteå Krafts gemensamma utgångspunkt är att parterna ska träffa ett frivilligt avtal om tillträde…”, skriver Björkdalsgruvan.