Barn placerades i familjehem som misstänkts för brott

Socialtjänsten i Skellefteå placerade ett barn i ett familjehem som misstänktes för brott. Detta trots att familjehem alltid ska utredas i förväg. Under lex Sarah-utredningen upptäcktes allvarliga brister i rutiner och nu ska en extern utredning göras.

Socialtjänsten i Skellefteå placerade ett barn i ett familjehem som misstänktes för brott. Detta trots att familjehem alltid ska utredas i förväg. ”Det är allvarligt”, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef på socialkontoret.

Socialtjänsten i Skellefteå placerade ett barn i ett familjehem som misstänktes för brott. Detta trots att familjehem alltid ska utredas i förväg. ”Det är allvarligt”, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef på socialkontoret.

Foto: Kollage/TT

Skellefteå2024-11-18 15:58

Det var i samband med lex Sarah-utredningen som det upptäcktes att det finns brister i rutiner gällande handläggningen av placerade barn. Händelsen bedöms som ett allvarlig missförhållande, uppger Socialnämnden i ett pressmeddelande. 

Socialtjänsten begär alltid ut ett utdrag från polisens misstanke- och belastningsregister innan de kan godkänna ett familjehem inför en placering. I ett fall har det dröjt innan detta utdrag inkom, och ett barn hann placeras i ett familjehem som misstänktes för brott. När det upptäcktes efter några dagar flyttades barnet. Barnet i fråga ska inte ha farit illa, enligt pressmeddelandet. 

Katarzyna Wikström, är förvaltningschef på socialkontoret. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet, men uppger att man i utredningen upptäckt brister gällande rutiner och ”kännedom om rutiner”.

undefined
Katarzyna Wikström, är förvaltningschef på socialkontoret i Skellefteå kommun.

Hur kan något sådant här inträffa?

– Vid akuta placeringar är det vanligt att man placerar barn i ett jourhem, som redan är utredda och klara. I det här fallet har man hanterat ett familjehem som ett jourhem. Det är inte rätt. Det är inte helt tydligt för verksamheten om hur lagkravet ser ut när det gäller akuta placeringar av barn. Det är därför vi vill utreda detta ordentligt, säger hon.

Är det vanligt att barn placeras i familjehem innan socialtjänsten utrett hemmet?

– Det här är det enda fallet vi känner till. Men det är via lex Sarah-utredningen som vi har upptäckt dessa brister. Därför vi vill göra en extern utredning.

Lex Sarah-anmälningar som bedöms som allvarliga missförhållanden ska alltid utredas av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Så sker även i detta fall. Men socialnämnden vill också att ytterligare en extern aktör ska granska kommunens handläggning av placerade barn. 

– Det som skett är allvarligt och det är därför vi vill ta hjälp av en extern aktör. Vi kommer att titta på hur vi har handlagt och hanterat tidigare placeringar av barn, för att säkerställa att vi gjort rätt och att vi gör rätt framgent, säger hon.

Den externa utredningen ska påbörjas så snart som möjligt. Socialnämnden har även vidtagit en rad åtgärder och upprättat en handlingsplan för att komma till rätta med bristerna.

– Det handlar bland annat om att snabbt uppdatera rutiner och planera för utbildning för personal. Det blir även viktigt att säkerställa att enheterna har förutsättningar för att utföra arbetet, säger Katarzyna Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!