Här kan bebyggelsen utvecklas till 2040

Femton minuter till det mesta, mer hänsyn till klimatförändringar och utveckling av grönområden. Ett nytt program för Skelleftedalen visar hur politikerna vill att staden utvecklas fram till 2040. ”Vi gör ett stort omtag”, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande.

Kartan visar de utbyggnadsriktningar som är möjliga för bostäder och näringsliv. Ju mörkare grått ett område är desto fler intressen som krockar vid byggnation.

Kartan visar de utbyggnadsriktningar som är möjliga för bostäder och näringsliv. Ju mörkare grått ett område är desto fler intressen som krockar vid byggnation.

Foto: Skellefteå kommun

Skellefteå2021-09-14 13:56

Utvecklingen sker snabbt i Skellefteå nu. Befolkningen förväntas växa till minst 100 000 invånare 2040 och hos kommunen pågår arbete med att uppdatera översiktplanen för Skelleftedalen. Den ligger sedan till grund för hur mark- och vattenområden ska användas och var det får byggas. Därför har man nu även tagit fram ett programförslag med visioner, mål och riktlinjer för framtiden. 

Inledningen är ett brev från 2040 som deklarerar att Skellefteå har varit en framgångssaga, som tillväxtmotor i norra Sverige. Kommunen har försökt skapa en stad där vardagspusslet är enkelt och fritiden viktig. Skelleftedalen har blivit en tät stad längs älven och det finns en mängd stora arbetsplatser längs de större vägarna. Den snabba utvecklingen har inte alltid uppskattats av invånarna, men efter de första årens växtvärk har förändringarna landat positivt.

”Skelleftedalen år 2040 har trygga och hållbara livsmiljöer för en bättre vardag. Här bor och samlas människor från jordens alla hörn och det finns gemenskap och livsglädje”, avslutas brevet.

Tydligt är att klimat, natur och hållbarhet får stor plats i framtidsvisionen. Det norrländska klimatet, årstiderna och framtida klimatförändringar kommer att påverka beslut om lokaliseringar. Träbyggnad blir en viktig del i hållbarhetstänket och planeringen ska bidra till hållbar vatten- och avloppsförsörjning. Populära grönområden ska bevaras och utvecklas. Även den stadsnära naturen och rekreationsområdena ska utvecklas.

I stadsmiljön ska man kunna nå det mesta som behövs i vardagen inom 15 minuter, till fots, på cykel eller med kollektivtrafik. Det innebär även att stadsdelscentran som finns ska förbättras. De ska bli trygga och tillgängliga för alla och erbjuda möten, aktiviteter och upplevelser för alla åldrar. För dem som bor utanför staden ska det vara lätt att ta sig dit med cykel, buss, tåg eller bil.

I programmet finns även en karta (se grafik) som visar möjliga utbyggnadsriktningar för bostäder och näringsliv samt gröna stråk i Skelleftedalen. Den ska vara en grund när man gör fördjupade utredningar av hur stadsområdet ska användas och utvecklas.

Visionen är att behålla småstadskaraktären i Skelleftedalen, men att man samtidigt ska kunna dra fördel av utökad service när staden växer. Vissa delar kommer också att påminna om storstad då bebyggelsen blir högre och tätare. Det handlar framför allt om stadskärnan. Verksamhetsområden placeras i stadsområdets utkanter nära bra transportmöjligheter. Pendling dit ska också underlättas.

När staden växer måste man även ta hänsyn till olika intressen som krockar. Det finns så kallade riksintressen som ska skyddas från skada. Det handlar om Innerviksfjärdarna, västra Skellefteå stad, träindustri i Örviken, rennäring, yrkesfiske, öppet landskap och jordbruk, de stora vägarna, järnvägen och hamnen.

Översiktsplanen som görs ska även ta hänsyn till miljö, hälsa och säkerhet. Det handlar bland annat om skred- och erosionsrisker, översvämningsrisker, förorenad mark, klimatförändringar, buller och avfallshantering.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ville göra smärre korrigeringar i programmet och skickade det vidare till kommunstyrelsen utan eget yttrande. Tanken är att programmet ska ställas ut för samråd.

Översiktsplanen

2018 beslutade kommunstyrelsen ta höjd för utvecklingen i Skelleftedalen genom en översiktsplanering i två steg.

Steg ett innebar en mindre uppdatering av planen från 2011 för att kunna möta efterfrågan på mark till 2030. Den uppdaterade planen antogs 2020. 

Steg två är att fortsätta planera och ta höjd för ännu större samhällsutveckling till 2030.

Programmet blir en grund för översiktsplanen som ger vägledning om användning av mark, vatten och utveckling av bebyggelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!