Två år efter invigningen är det klart att huset för de kreativa näringarna mitt i Skellefteå, The Great Northern, måste ses som en succé. I dag arbetar 42 företag i huset som har 158 medlemmar. 75 procent av företagen har någon gång under sin tid där samverkat med minst ett annat företag i huset, visar en aktuell utvärdering.
Utvecklas tillsammans
Starten för det som blev The Great Northern i Skellefteå var att Pär Hultgren, vd Gold Town Games, och Leif Rehnström, vd Hello Future, bägge en del av klustret The Lodge, uppvaktade näringslivschefen Bengt Ivansson.
Duon hade en tydlig bild av den snabba utvecklingen av de kreativa näringarna, behovet av inkubatorer och en möjlighet att kunna utvecklas tillsammans, på en plats.
Bengt Ivansson gillade idén, men var osäker på lokal.
Positivt besked
En kväll var han ute och gick och såg på det hus mitt emot polisen där Stadsbiblioteket en gång var och där Pan-Salen var och är ett begrepp.
– Jag fick reda på att kommunen ägde huset och kontrollerade hur läget för det såg ut.
Beskedet var positivt. Bengt Ivansson såg en möjlighet att till exempel fortsatt använda dansbanescenen på Pan-salen i samband med konferenser och att huset kanske inte skulle behöva så mycket renovering.
Han mötte patrull i form av Hultgren och Renström som konstaterade att det skulle bli mycket jobb att få till det.
– De konstaterade att fastigheten inte skulle få bli ”tråkigt kommunal”.
Symbol för innehållet
Sagt och gjort. Arkitekten Isabelle Gyllengahm, Skellefteå, fick uppdraget som har sammanfattats: ”att utifrån en befintlig 50-talsbyggnad skapa en plats som kunde främja kreativitet och erbjuda en variation av arbetsplatser som i sin tur kan bidra till gränsöverskridande samarbeten. Inte minst önskade man en tydlig, utmärkande idé kring byggnadens design som skulle fungera som en symbol för dess innehåll på en global marknad.”
I januari 2017 skedde den formella invigningen av huset som drivs av Skellefteå Science City. Det fick namnet The Great Northern, som är hämtat från tv-serien Twin Peaks.
Communityn viktig
Redan vid starten fanns företag, inkubatorer och affärsrådgivare på plats i lokalerna.
– Det är ett fantastiskt hus som i princip var uthyrt då det var klart, säger Bengt Ivansson.
Den dåvarande styrelseordföranden för Skellefteå Science City, styrelseordförande Monica Widman Lundmark, höll ett invigningstal där hennes vision var att The Great Northern ska bli Sveriges vassaste plats för tech start-ups.
– Förhoppningen är också att satsningen ska dra till sig både internationellt kapital och kompetens, sa hon.
– En viktig del för huset har varit att det inte bara handlar om ett hyresavtal utan också om en community med gemenskap som kan ge draghjälp mellan företagen i huset, säger Ivansson.
”Naturlig mötesplats”
Huset är också en del av kommunens ”röda tråden” då det gäller företagande, ett projekt som startar redan i skolålder och som sedan bland annat innehåller Exploratoriet, Idélabbet, projekt via Sammes stiftelse, nystartsrådgivning och annat som syftar till att utveckla entreprenörsegenskaper.
– Att fylla huset gick snabbare än jag trodde. Nu är lokalerna en företagandets mötesplats bland annat för Bizbuzveckan och morgonmöten. Det har blivit en naturlig mötesplats för många företag.
Den snabba tillväxten i huset innebär både möjligheter och utmaningar.
– Nu har vi inte plats för alla som vill vara där samtidigt som det är glädjande att det bildats mycket nytt runt företagen där och att många har anställt.
Söker ytterligare lokal
Det innebär att Skellefteå kommun nu söker ytterligare en lokal som kan få liv i samma anda som The Great Northern.
En sådan lokal som finns – med möjligheter – är Västerbottensteatern vid Nordanå där det redan finns scen och dylikt. En annan möjlighet är en placering på Campus, enligt Ivansson.
– Vi söker en lokal som inte kräver lika stor ombyggnad.
Enligt Ivansson måste någon form av lösning finnas redan under 2019.
– Det finns företag som flyttar härifrån om de inte hittar bra lokaler. De står redan nu och knackar på dörren.