SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) har varit uppmärksammat på senare tid på grund av dålig lönsamhet. Men affärerna i Skellefteå ser inte ut att göras på grund av brist på kapital.
Om vi börjar med nybyggda området Dubbelkrut på Västra Erikslid, så såldes det av SBB till sitt dotterbolag Neobo AB. Neobo utdelades sedan till SBB:s aktieägare, det gjordes i december 2022. Syftet med avvecklingen var att SBB skulle fokusera mer på samhällsfastigheter.
Neobo är därmed ett fristående bolag, och är sedan i februari börsnoterat.
Nästa affär för SBB var Morö Backe med 766 hyreslägenheter. Information gick ut till hyresgästerna så sent som i onsdags förra veckan.
Hyreshusen på Morö Backe var då redan sålda till Unobo, som är ett dotterbolag. Det ägs dock inte till 100 procent av SBB utan bara 70 procent. Övriga 30 procent ägs av Riksbyggen.
– Syftet är att skapa effektivare förvaltning, skriver Helena Lindahl på SBB i ett mejl till Norran.
Unobo kommer inte att ha egen personal i Skellefteå utan ska köpa tjänster av Riksbyggen och SBB.
Unobo har därmed utvecklats till en av stadens största hyresvärdar. Sedan tidigare äger de bostadsområden i Sjungande Dalen, Degerbyn och Kåge.
Unobo har varit ett helägt dotterbolag till Riksbyggen, men hösten 2021 såldes 70 procent till SBB.
Anledningen till att Riksbyggen sålde var att de vill ha loss pengar för att bygga nya bostäder.
Affärerna mellan bolagen är alltså många och ägarförhållandena snåriga. Kanske minns någon med nostalgi när alla stora områden med hyreshus i hela Skellefteå ägdes av kommunala Skebo.
– När Skebo sålde aviserades ändringarna i god tid. Nu är det snabba ryck och vi fick veta om affären på Morö Backe först när gästerna hade fått en lapp i sin brevlåda, säger Johannah Malmin, förhandlare på Hyresgästföreningen.
– Vi har fått något samtal om fel på hyran, det hade att göra med en garageplats. Där gick vi in och hjälpte till så att allt blev rätt.
Hon har inga kommentarer om affärerna, förutom att det är synd att allt sker så snabbt att gästerna inte hinner med.
– För oss som hyresförhandlare blir det förändringar då vi ska förhandla med andra bolag. Men det blir ingen större skillnad, huvudsaken är att vi skriver avtal med rätt part.
Till sist kanske du undrar hur bostadsköerna påverkas? Svaret är att den som stått i Riksbyggens kö har en fördel, för Unobo använder den.
Neobo använder Home Q.