Pannan är beställd och planeras att tas i drift under 2022. Ursprungligen var den tänkt för Skellefteå Site East på Hedensbyn, men nu kommer den att placeras nära Burträskvägen ungefär mitt emot infarten till Rönnbäckens golfbana. Då det förstnämnda området nu är färdigställt valde Skanska en annan plats för etableringen.
Biokol liknar träkol och framställs genom förbränning av restmaterial från jord- och skogsbruk.
En energiexpert på Skanska kläckte idén att även byggavfall borde kunna användas. Nu är den första biokolspannan beställd och på väg till Skellefteå.
– Att göra egen biokol är något helt nytt för Skanska, ja för hela byggbranschen. Det är en process som passar oss perfekt eftersom vi bygger i trä och får material över, berättar Emma Viklund i ett pressmeddelande.
Biokol har en rad egenskaper som är bra för klimatet. Den bidrar till att behålla fukt i marken, ger luft åt rötter och näring åt jorden. Dessutom genererar processen överskottsenergi vilket är något som Skanska räknar med att kunna dra stor nytta av på en hel rad områden. En av de största fördelarna med biokol är att den inte gör sig skyldig till koldioxidutsläpp. Processen är sluten och syrefri vilket gör att koldioxiden binds i materialet, berättar Skanska.
– Biokolen håller koldioxiden borta från atmosfären och vi skapar vårt eget positiva kretslopp. Både Skanska och moder jord blir vinnare med biokol, säger Emma Viklund.
Den beställda biokolspannan är mobil och består av flera containrar. Tanken är att produktionen ska vara så lokal som möjligt. Det bedöms som bättre att transportera den relativt ”lilla” pannan än råvaran som är tyngre och mer skrymmande.
Samhällsbyggnad i Skellefteå kommun har nu förelagt Skanska ett par försiktighetsmått vid anläggande av ytan för pannan. Förvaltningen skriver att den i dagsläget inte ser skäl att ”begränsa eller förbjuda verksamheten eller förelägga om några specifika skyddsåtgärder.”
Samhällsbyggnad konstaterar också att antalet biokolanläggningar är få och därför är kunskapen om bland annat luftutsläpp låg.
Telge Återvinning använder redan samma modell av pannan, som Skanska nu kommer att använda, på en plats i Södertälje kommun.