Börsjätte invigde unik Skellefteanläggning

Bygg- och infrastrukturjätten Skanska invigde vid lunchtid på onsdagen sin första biokolpanna. Den har placerats i Skellefteå. ”Jättejättekul och lite spännande också. Med all ny teknik blir det mycket som ska ställas in provas och testköras.”, säger Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige till Norran.

Gunnar Hagman vd Skanska Sverige, i mitten, lyssnar på information vid rundvandringen under invigningen av biokolpannan i Skellefteå.

Gunnar Hagman vd Skanska Sverige, i mitten, lyssnar på information vid rundvandringen under invigningen av biokolpannan i Skellefteå.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-10-05 17:30

– Vi har en jätteresa i hela branschen för att komma ned till noll utsläpp, fortsätter Hagman.

Ett led i den resan är nu etableringen i Skellefteå av biokolanläggningen. Från början av det tänkt att den skulle placeras på Skellefteå Site East på Hedensbyn, men då området blev klart så föll valet på ett område i anslutning till Rönnbäckens bergtäkt vid Burträskvägen.

undefined
Här invigs Skanskas biokolpanna i Skellefteå. Pannan består bland annat av två stora containrar som är sammanbundna med en kanal.

Stubbar och spill från bygget av industritomter har sparats som material till biokolpannan. Förkolningen sker i en sluten, syrefri process som gör att koldioxid binds i materialet och bildar en så kallad kolsänka.

– Vi kommer att behöva negativa utsläpp, kolsänkor som det heter. Då är biokol ett jättespännande område. Förutom att det är en kolsänka så finns det väldigt många användningsområden för det som jordförbättring och kanske till och med till fossilfri ståltillverkning om det är extra hög kvalitet på kolet, berättar Gunnar Hagman som konstaterar att hanteringen av stubbar kan skilja sig:

undefined
Här plockas korgarna ut ur biopannan för att föras till ett vattenbad där pyrolysprocesen avbryts. Sedan är biokolet klart.

– I södra Sverige där energin är lite dyrare bränns de i värmeverk, men i norra Sverige där energin är billigare ligger de ofta kvar i naturen till de förruttnar vad jag förstår.

undefined
Gunnar Hagman vd Skanska Sverige, i mitten, lyssnar på information vid rundvandringen under invigningen av biokolpannan i Skellefteå.

Skelleftesatsningen är bara ett första steg i Skanskas biokolresa. Investeringen i en panna är på ungefär tio miljoner kronor. En del av investeringen i Skellefteå täcks av Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, som är ett stöd till klimatinvesteringar

– Målsättningen att vara uppe på tio pannor under 2024. Det blir på olika platser i landet utifrån råvaruströmmar och logistik, säger Emma Viklund, marknadschef och affärsutvecklare på Skanska Industrial Solutions.

– Vi har en ambition och målsättning att bli klimatneutrala till 2045. Skulle vi ha 100 pannor skulle i kunna reducera 30 procent av det koldioxidavtryck vi har i dag, fortsätter hon.

undefined
Biokolanläggningen i Skellefteå kommer att följas av fler i Sverige. Skanska planerar att ha tio biokolpannor på olika platser i lander under 2024.

Går det att räkna hem en sådan här investering mer än rent miljömässigt?

– Det kan man göra. Alla material kostar att hantera på ett eller annat sätt och kan man hantera dem smartare så kan man spara kostnader. En sådan här investering är jättebra för klimatet, men den behöver också bära sig själv ekonomiskt, säger Emma Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!