Boliden krävs på miljardbelopp – efter dammkatastrofen

25 år efter dammolyckan i Aznalcóllar har en rättegång mot Boliden nu inletts i den spanska staden Sevilla. Ett andalusiskt regionalstyre kräver Boliden på ett miljardbelopp och på plats finns en delegation från Sverige för att delta på rättegången.

Norran var på plats 1998 för att dokumentera dammolyckan, som beskrivs som en av de värsta miljökatastroferna i spansk historia.

Norran var på plats 1998 för att dokumentera dammolyckan, som beskrivs som en av de värsta miljökatastroferna i spansk historia.

Foto: Roine Sandlén

Skellefteå2023-07-04 15:39

I april 1998 brast dammen i Aznalcóllar och fyra miljoner kubikmeter mycket surt vatten rann ut varpå drygt 4 000 hektar mark översvämmades. Översvämningen stoppades nära Doñana, en nationalpark i området.

Som en av många följder efter översvämningen rann utsläppet ut i Guadiamarfloden varpå stora mängder fisk och fågel dog i området. Dammhaveriet är en av de största miljökatastroferna i Spaniens historia. 

25 år har gått sedan olyckan och sedan dess har Boliden vid ett tidigare tillfälle, år 2000, varit med om att ett åtal mot ett dotterbolag lagts ned. Detta då en domstol i Sevilla slog fast att Boliden inte var straffrättsligt ansvariga för utsläppet. 

Trots det pågår fortfarande rättsliga processer och på tisdagen inleddes en ny rättegång i Spanien, där det andalusiska regionalstyret kräver Boliden på nästan 90 miljoner euro, motsvarande över en miljard svenska kronor.

Boliden är nu på plats i Sevilla och på tisdagen fick Norran tag på Bolidens kommunikationschef, Klas Nilsson, som berättade om bolagets inställning till rättegången: 

– Vår inställning är att det är 25 år sedan, och olyckan i sig är ju givetvis oerhört beklaglig, men Boliden gjorde allt rätt när olyckan skedde och sanerade det området vi ansvarade för till ett bättre läge än hur det var i området innan. Men nu är det trots allt en rättegång här och vi ska låta processen ha sin gång sen får vi se vad domstolen kommer fram till, man kan ju ha olika åsikter så det är skönt att tredje part kan blanda sig in, säger han och fortsätter:

– Men jag vill verkligen betona att vi gjorde enorma insatser för att rädda det här området efter att det inträffade.

Det är ju över en miljard de stämmer er på, tycker ni att det är rimligt?

– Vi menar att vi hade en överenskommelse när vi gjorde de här saneringsarbetena och vi stod för vår del av ansvaret och regionen en del av ansvaret. Det finns mycket kvar att reda ut och det är ganska bra att det här hamnar hos tredje part.

Hur många representanter har ni på plats i Spanien?

– Vi har spanska advokater, sen är vi ett par medarbetare från Boliden på plats för att betona betydelsen av det här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!