Mannen döms alltså för dubbla penningtvättsbrott, varav ett grovt, till fängelse i ett år och tio månader.
3 december 2019:
Enligt Skellefteå tingsrätt är det bevisat att 40-åringen, i syfte att främja möjligheten för annan person att tillgodogöra sig pengar från ett bedrägeri, upplåtit sitt bankkonto i en svensk storbank. Där har han från annan person mottagit tre insättningar på sammanlagt 180 000 kronor.
Ur domen:
”Efter mottagandet av pengarna har han skickat vidare större delen av summan till andra personens konton.”
Vid rättegången förnekade 40-åringen brott, och han berättade att han höll på med second hand-försäljning. Denna händelse handlade om att en köpare av varor, på grund av brist på kontanter, tillåts att låta en annan person föra över 180 000 kronor till 40-åringens konto.
– Jag såg inte faran att låta en okänd person föra över pengar till mig, förklarade 40-åringen.
I domen påpekas att penningtvättsbrottet föregåtts av oriktiga transaktioner av pengar kopplade till utländska bolag, enskilda personer och olika bankonton.
40-åringens förklaringar om hur pengar satts in på hans konto bedöms av domstolen som ”uppenbara efterhandskonstruktioner”, och sammantaget är det visat att han medverkat till att tvätta pengar.
22 april 2020:
Han döms för att han i egenskap av bolagsman för ett eget handelsbolag tagit emot 2,7 miljoner kronor, som härrör sig från ett bedrägeribrott på ett bankkonto vid en annan svensk storbank.
– Genom att han upplåtit det egna företagskontot för mottagande av pengarna har han vidtagit en åtgärd för att dölja att pengarna kommer från ett bedrägeribrott. Brottet är grovt eftersom gärningen avsett betydande värden, påpekade åklagare Annelie Lipskog.
Hon fick medhåll av tingsrätten efter att domstolen tagit den av den sammantagna bevisningen.
– Ingen skulle väl vara så dum att den lät pengar komma in på ett konto som den inte hade tillgång till, svarade 40-åringen.
Fakta/Ekobrott
”För penningtvättsbrott döms den som överlåter, förvärvar, omsätter eller vidtar annan sådan åtgärd med pengar som härrör från brott eller brottslig verksamhet, om åtgärden syftar till att främja möjligheterna för någon att tillgodagöra sig pengarna.”
Helt enkelt: att ”tvätta pengar” efter ett brott.