Mineral i Bottenviken lockar bolag granska havsbotten

Spångaföretaget Scandinavian Ocean Minerals (SOM) planerar att utvinna mineraler i Bottenviken mellan Sverige och Finland på sträckan Byske till Bjuröklubb. Bolaget har nu lämnat in en samrådsansökan om undersökning av havsbotten inför ansökan om upptag av mangannoduler.

Den plats som främst är aktuell är nummer 1 som ligger rakt utanför Bjuröklubb.

Den plats som främst är aktuell är nummer 1 som ligger rakt utanför Bjuröklubb.

Foto: Bild från Scandinavian Ocean Minerals

Skellefteå2021-11-08 19:00

Norran berättade första gången om projektet i maj i år. Bolaget har som mål att få tillstånd av staten att få ta upp förorenade bottenmassor samt mineraler i stora volymer från havsbotten. SOM tror att offshoreverksamheten på den aktuella platsen i Bottenviken kan ge minst 800 nya jobb.

undefined
Den plats som främst är aktuell är nummer 1 som ligger rakt utanför Bjuröklubb.

Utvinningen i det aktuella området handlar om mineralrika mangannoduler, stenar med en medeldiameter på två centimeter, som finns på havsbotten. De har bildats genom kemiska utfällningar och innehåller mycket mangan, men också järn, aluminium, magnesium, med mera. 

SOM planerar nu att ansöka om tillstånd till undersökning av havsbotten i Bottenviken enligt kontinentalsockellagen, som i stort tillämpas då det rör användning av havsbotten på olika sätt. 

”Syftet är att inhämta de data som krävs för att i nästa skede lämna in en fullvärdig ansökan gällande upptag av noduler och dispens från dumpningsförbudet samt eventuellt andra tillstånd”, skriver bolaget.

undefined
Så här visar företaget att nodulerna kan tas upp i en framtid, enligt de handlingar som lämnades in i våras.

Det betonar att samrådet nu endast avser ansökan om tillstånd för undersökning av havsbotten  som ska ske vår, sommar och höst. Verksamheten som avser upptag av mangannoduler omfattas inte.

SOM startade ett avgränsningssamråd våren 2021 och det genomfördes genom utskick av samrådsunderlag och möten med vissa utvalda myndigheter. De har sedan inkommit med yttranden och synpunkter på samrådsunderlaget, varav några även har inkommit med specifika krav på provtagningen som kräver undersökningstillstånd.

SOM planerar att genomföra de undersökningar som behövs för att kunna erhålla de underlag och bedömningar som myndigheterna efterfrågar och kommer därför att ansöka om undersökningstillstånd. Det nu aktuella samrådsunderlaget utgör en del av denna process.

Området för den planerade verksamheten ligger i Bottenviken, på svensk kontinentalsockel inom svensk ekonomisk zon, men utanför svenskt territorialvatten.

Det huvudsakliga verksamhetsområdet är beläget cirka 22 km öster om Bjuröklubb, drygt fem mil från Skellefteå, och är cirka 250 kvadratkilometer stort.

Verksamhetsområdena 2 och 3 ligger ca 68 km respektive 49 km öster om Skellefteå och avses undersökas som alternativa utvinningsplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!