Slutet gott för näringslivschef Bengt Ivansson

Samma dag som Norran bokat in sommarintervjun med Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson släpps nyheten att han ska sluta på sin post och lämna över till kollegan Anja Palm. Istället för samtal om framtidsfrågor blir det ett bokslut. Men inte riktigt ändå. För utvecklingsfrågorna lämnar han inte helt.

Efter sju och ett halvt år är det dags för Bengt Ivansson att sluta på jobbet som näringslivschef i Skellefteå kommun. "Ett otroligt roligt jobb", sammanfattar han det.

Efter sju och ett halvt år är det dags för Bengt Ivansson att sluta på jobbet som näringslivschef i Skellefteå kommun. "Ett otroligt roligt jobb", sammanfattar han det.

Foto: Helena Strömbro Ershag

Skellefteå2020-06-12 06:15

Företagarfamilj, entreprenörssjäl. Ägare av Zone-Systems och Lööve Trailer, bland annat. Bengt Ivansson hade långt ifrån en kommunal bakgrund, snarare var han en kritisk röst i företagarföreningen. Men på vägen lärde han känna kommundirektör Kristina Sundin Jonsson, och när dåvarande näringslivschef Ola Mannberg sade upp sig uppmanades Bengt att söka jobbet. 

Uppdraget var tydligt. Skellefteå skulle bli 8 000 fler – 80 000 invånare till 2030 – och det behövdes 4 000 nya jobb. Majoriteten skulle komma från näringslivet, från företag som startade, växte eller flyttade hit. 

– Vi bestämde oss för att jobba med en tydlig röd tråd för nyföretagande. Från Exploratoriet och Ung Företagsamhet till inkubatorer och innovationsstöd på The Great Northern och nya utbildningar och forskning på Campus Skellefteå. Vi ska stötta hela vägen och det ska alltid finnas ett nästa steg för dem som vill utvecklas, säger Bengt.

Kommunens arbete med tillstånd och annat som behövs för att starta, driva och utveckla verksamheter snabbades på. Bland annat kortades handläggningstiden för bygglov från 18 till 3 veckor. En internutbildning har införts där tjänstepersoner lär sig att inte bara vara myndighetsutövare, utan mer rådgivande och hjälpsamma.

Friheten att få pröva nya koncept och Bengts förmåga att sätta igång saker matchade väl. Han är inte den som tvekar att lyfta luren när han får en idé, kontakta McDonalds och erbjuda en ledig tomt eller mer eller mindre förfölja Northvolts vd för att få uppmärksamhet. Ett okonventionellt arbetssätt i en kommun där det ofta är mer naturligt med strukturerade processer än med någon som till synes skjuter från höften.

– Om vi vill skapa förändring behöver vi förstå och anpassa oss mer efter näringslivets arbetssätt. Oftast är ett snabbt beslut bättre än ett beslut som kommer för sent, även om det inte blir helt perfekt. I dag går det inte att förutse eller ha långsiktiga strategier och planer för allting. Man måste ta chansen när den kommer och gå efter det man vill ha. 4 000 jobb, 80 000 invånare – det är dit vi ska.

Som bekant: Ingen minns en fegis. Istället är ledorden att ”utsätta oss för maximala möjligheter till tur”. Finnas på rätt plats vid rätt tillfälle och våga visa vad Skellefteå kan och vill.

– Tidigare var näringslivskontorets arbetssätt primärt reaktivt. Jag menade att vi behövde vara mer offensiva och börja berätta om våra fördelar. Nu har vi definierat tre områden som Skellefteå är helt unikt på: metaller och återvinning, trä samt energi. Här ska vi positionera oss. I Västerbotten växer det, var åttonde minut, träd motsvarande ett kulturhus.Trä är det hetaste byggmaterialet i Sverige och vi har stor potential att utveckla fler förädlade träprodukter. Vi har den renaste och billigaste energin i världen. Hälften av allt guld som Boliden producerar kommer från återvunnen elektronik, och självklart ska också batterier återvinnas här. Vi etablerar ”den nya industrins växtplats” i Skellefteå och ger det ger tillväxt även i tjänstesektorn. Det skapas 3 nya jobb på varje industrijobb!

Tack vare Northvolt är det check på de där 4 000 jobben, och mer därtill, menar Bengt. Men det behövs också annat för att göra Skellefteå attraktivt.

– Allt hänger ihop. Vi behöver utbildningar för att möta kompetensbehovet, men också kulturhus, skolor, vård, vägar och många fler bostäder. Vissa projekt kan tyckas dyra, men man måste förstå att totalen behövs för att människor ska vilja bosätta sig här. Det är avgörande för de investeringar som nu görs. 

Sju och ett halvt år blev det på posten som näringslivschef. Nu finns ett mycket kompetent team som tar arbetet vidare, menar Bengt. Själv fortsätter han på deltid, som senior rådgivare kopplad till kommunledningen och specifika utvecklingsprojekt. Bland annat ska han jobba med bostadsfrågan.

– Det handlar om att få även privata bostadsföretag att bestämma sig för att bygga nu och inte avvakta för länge. Vi behöver berätta om allt som händer här och visa att det blir en bra investering, säger Bengt.

Northvolt-resan fortsätter också. Och så blir det konsultuppdrag i egna bolaget. Så trappa ner? Nja. Det kommer knappast att stå särskilt stilla för Bengt Ivansson.

Bengt Ivansson

Roll: Näringslivschef i Skellefteå sedan 1 januari 2013. Slutar 1 september 2020. Därefter fri spelare på mittfältet.

Övriga engagemang: Engagerad i Brukskyrkan och i utvecklingsarbete för en skola i Uganda. Egna firmor för konsultuppdrag och uthyrning av fastigheter och entreprenadmaskiner. Diverse styrelseuppdrag.

Familj: Hustrun Lillemor och fyra vuxna barn: Johan, Jenny, Julia och Jonathan.

Favoritplats i Skellefteå: Sommarstugan i Gullsand. "Vår familjs centrum där alla ryms."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!